Mon 27/01/2025 - 20:00 Raadzaal
De gemeenteraad wordt officieel geopend door de burgemeester-voorzitter. Een voorstemmer wordt gekozen. Deze moet bij stemming als eerste stemmen, waarna de andere gemeenteraadsleden één voor één hun stem uitbrengen. De burgemeester stemt als laatste. Eventuele opmerkingen over de notulen van de vorige gemeenteraad worden besproken en aan de algemeen directeur doorgegeven.
De gemeenteraad kiest er voor alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf 'sportcentrum 't Hofeind'.
De raad neemt kennis van het besluit van de Deputatie van 19 december 2024 houdende geldigverklaring van de verkiezing van de leden van de politieraad door de gemeenteraad van Merksplas.
De raad neemt kennis van het besluit van de minister waarbij de burgemeester wordt benoemd.
Sinds de politiehervormingen in 2002 dragen de gemeentes Hoogstraten, Rijkevorsel en Merksplas bij in de kosten van de politiezone Noorderkempen. De bijdrage van Merksplas voor 2025 bedraagt 817.063 euro in het exploitatiebudget en 61.731 euro in het investeringsbudget.
De gemeente Merksplas is in 2001 toegetreden tot de hulpverleningszone Taxandria. Deze hulpverleningszone omvat de gemeenten Turnhout, Hoogstraten, Kasterlee, Beerse, Arendonk, Ravels, Lille, Oud-Turnhout, Merksplas, Rijkevorsel, Vosselaar en Baarle-Hertog. Om de werking te financieren dragen alle gemeentes een dotatie bij. De gemeente Merksplas draagt in 2025 bij voor een bedrag van € 663.578,- in het exploitatiebudget en een bedrag van € 130.698,- in het investeringsbudget van de hulpverleningszone Taxandria.
Personeel. Wijziging rechtspositieregeling. Goedkeuring
Personeel. Wijziging arbeidsreglement. Goedkeuring
Vormingsreglement, Wijziging vormingsreglement. Goedkeuring.
Personeel. Re-integratiebeleid. Goedkeuring.
De raad wordt gevraagd het arbeidsreglement van de gemeentelijke basisschool te wijzigen. Het arbeidsreglement geeft een overzicht van de rechten en plichten van werkgever en werknemer.
De bevoegdheid om op te treden inzake huisnummering wordt per reglement toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen, met de mogelijkheid tot verdere delegatie aan de algemeen directeur.
Dit reglement bepaalt dat de bevoegdheid om toe te treden tot of afname van een aankoopcentrale toevertrouwd wordt aan het college van burgemeester en schepenen.
De raad gaat principieel akkoord om de woongelegenheden aan de Kern Lindendijk 58 en 60 over te dragen aan de woonmaatschappij de Noorderkempen voor verhuur sociale huisvesting in het kader van het bindend sociaal objectief.
De Intercommunale voor de Ontwikkeling van de Kempen IOK heeft doel de 29 aangesloten gemeentebesturen (waaronder Merksplas) te ondersteunen met bijvoorbeeld industrieel en sociaal grondbeleid, maar ook een hele waaier van ondersteunende diensten in het kader van verlengd lokaal bestuur: intercommunale milieudienst, veiligheid en welzijn op het werk, juridisch advies, ruimtelijke planning, technische dienstverlening. De raad wordt gevraagd de agenda van de algemene vergadering van 13 februari 2025 goed te keuren en een vertegenwoordiger van de gemeente aan te duiden en te mandateren. Tevens wordt een lid voor de raad van bestuur voorgedragen.
De Intercommunale voor de Ontwikkeling van de Kempen Afvalbeheer IOK Afvalbeheer zorgt voor een geïntegreerde afvalbehandeling in 29 Kempense gemeenten waaronder Merksplas. De focus ligt op afval voorkomen en een duurzaam materialenbeheer. De gemeenteraad wordt gevraagd de agenda van de algemene vergadering van 13 februari 2025 goed te keuren en een vertegenwoordiger van de gemeente aan te duiden en te mandateren. Er wordt tevens een lid voor de raad van bestuur voorgedragen.
LEADER is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Europa, Vlaanderen en de Provincie Antwerpen voorzien middelen voor plattelandsprojecten die uitgevoerd worden binnen afgebakende plattelandsgebieden (LEADER-gebieden). De gemeente duidt vertegenwoordigers aan voor de lokale actiegroep.
Het provinciale bestuursakkoord 2019-2024 voorziet om de regionale landschappen in de provincie Antwerpen gebiedsdekkend te maken. De gemeente Merksplas is toegetreden tot Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (RLKGN). Er wordt gevraagd een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering aan te duiden en een lid voor de raad van bestuur voor te dragen.
Het Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 vormt het juridische kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen en voor de samenstelling en werking van de bekkenbesturen. Integraal waterbeleid omvat onder meer het bereiken van een goede waterkwaliteit in onze waterlopen, het herstel van het watersysteem om overstromingen en verdroging aan te pakken, de ecologie van waterlopen en valleien en de sponswerking van het landschap. Vlaanderen is voor het integraal waterbeleid opgedeeld in 11 bekkens. Onze gemeente maakt deel uit van het Maasbekken en het Netebekken. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op bekkenniveau. Elke gemeente waarvan het grondgebied (geheel of gedeeltelijk) deel uitmaakt van het bekken heeft een gemeentelijke mandataris in het bekkenbestuur.
Woonmaatschappij de Noorderkempen vraagt de gemeenteraad om een voordracht van twee leden voor de raad van bestuur en van één vertegenwoordiger voor de toewijzingsraad.
Kempische Heerd NV is een sociale kredietmaatschappij waarin het gemeentebestuur van Merksplas aandeelhouder is. De gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger van de gemeente aan te duiden voor de algemene vergadering.
De projectvereniging Erfgoed Noorderkempen is een intergemeentelijke samenwerkingsverband van de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout, Vosselaar. De vereniging heeft tot doel te zorgen voor het behoud, beheer onderzoek en ontsluiting van het onroerend en cultureel erfgoed op het grondgebied van de deelnemende gemeenten. De vereniging staat tevens in voor het opbouwen, delen en uitwisselen van kennis en expertise rond cultuur en erfgoed. De gemeente wordt gevraagd iemand aan te duiden voor de raad van bestuur van Erfgoed Npprderkempen.
Het Decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen. De gemeente wordt gevraagd een vertegenwoordiger aan te duiden voor de vervoerregio.
Interlokale Vereniging Noorderkempen vraagt om een afgevaardigde voor het beheerscomité aan te duiden voor deze legislatuur.
Ingevolge artikel 31 van het decreet lokaal bestuur en artikel 11 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt aan de raadsleden de mogelijkheid geboden aan het schepencollege vragen te stellen.