Terug
Gepubliceerd op 26/11/2024

Besluit  Gemeenteraad

ma 25/11/2024 - 20:00

Goedkeuring Hemelwater-en droogteplan Merksplas-Baarle-Hertog

Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
Kris Govers, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Tine Van der Vloet, Evelien Willems, Josée Van Aert, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Monique Quirynen, Schepen
Wetgeving
  • Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017
  • Het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (Waterwetboek)
  • Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
  • Het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals gewijzigd.
  • De Europese kaderrichtlijn Water.
  • Het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en de bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen.
Feiten
  • Door de opmaak van een hemelwater- en droogteplan kunnen de economische, maatschappelijke en ecologische kosten van het veranderende weerpatroon ingedijkt worden. Het hemelwater- en droogteplan voor de gemeente Merksplas-Baarle-Hertog (Zondereigen) werd opgemaakt door Aquafin in opdracht van Pidpa. Eerst werd er een volledige inventarisatie gemaakt van alle mogelijke aspecten rond hemelwater, zoals infiltratie, buffering en afvoer vandaag de dag. De bestaande toestand van het watersysteem werd bekeken over het volledige grondgebied. In het hemelwater- en droogteplan worden maatregelen voorgesteld om de hydrologische problemen op te lossen. De verschillende voorstellen werden opgelijst.
  • De bevindingen die worden opgesomd in het hemelwater- en droogteplan zijn belangrijk om de nodige maatregelen te kunnen voorzien bij het ontwerpen van rioleringswerken, en het hemelwater- en droogteplan moet dan ook als leidraad meegegeven worden aan studiebureaus bij de opmaak van rioleringsontwerpen voor de gemeente Merksplas-Baarle-Hertog (Zondereigen).
  • Bij opmaak van een hemelwater- en droogteplan worden volgende maatregelen voorgesteld om de hydrologische problemen op te lossen : openleggen van de beken (buffercapaciteit verhogen) - schotten plaatsen in grachten (vertraagde lozing) – ontharden van pleinen- scheiden van vuilwater en hemelwater riolering
  •  De Vlaamse Regering heeft met hun Blue Deal aangegeven in te willen zetten op water- en droogtebeheer. De opmaak van een hemelwater- en droogteplan is een van de punten die naar voor geschoven worden om de doelstellingen te bereiken. Om het gebruik van deze plannen te bevorderen werd de intentie reeds duidelijk kenbaar gemaakt dat men het verkrijgen van watergerelateerde subsidies vanaf 2024 afhankelijk wil maken van het hebben van een hemelwater- en droogteplan.
  • Voor de opmaak van dit hemelwater- en droogteplan is de methodologie opgemaakt door CIW (Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid, blauwdruk versie juni 2022) toegepast. Samenvattend kan de doelstelling van het opstellen van een hemelwaterplan als volgt omschreven worden: Het uitwerken van een integrale ruimtelijke visie over waar en hoe het hemelwater afkomstig van bestaande en geplande wegenis, woningen en (on)verharde oppervlakken kan worden ter plaatse gehouden, opgevangen en hergebruikt, geïnfiltreerd en vertraagd afgevoerd en waar ruimte voor water moet gecreëerd worden.
  • Pidpa zal de principes en bevindingen van het hemelwater- en droogteplan hanteren bij de uitvoering van toekomstige riolerings- en wegenwerken alsook bij de beoordeling van plannen en ontwikkelingen van derden.

 
 

 

Aquafin, die het hemelwater- en droogteplan voor Merksplas-Baarle-Hertog heeft opgemaakt, geeft toelichting ter zitting. Het plan is het resultaat van overleg tussen verschillende instanties. 

Merksplas werd ingedeeld in 6 deelzones en zone Zondereigen (gemeente Baarle-Hertog) die in grote lijnen de stroomgebieden volgen, echter begrensd op perceelsniveau. De knelpunten werden in kaart gebracht, evenals de individuele en collectieve oplossingen, de quick wins en de lange termijn oplossingen.

De deelzones krijgen een prioriteitscategorie.

Het is belangrijk om op te merken dat het hemelwater- en droogteplan geen statisch gegeven is.

Budget

  

  • Dit plan op zich heeft geen financiële gevolgen.
  • Bij de uitwerking van wegenisprojecten dient er rekening te worden gehouden met het hemelwater- en droogteplan. Dit kan wel financiële gevolgen hebben voor riolerings- en wegenisprojecten. 
  • Dit hemelwater- en droogteplan kan in de toekomst een essentiële voorwaarde zijn voor het bekomen  van watergebonden subsidies.

 

 

Publieke stemming
Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Tine Van der Vloet, Evelien Willems, Josée Van Aert, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Tine Van der Vloet, Evelien Willems, Josée Van Aert, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1. Het hemelwater- en droogteplan voor gemeente Merksplas-Baarle-Hertog (Zondereigen), opgemaakt in opdracht van Pidpa, wordt goedgekeurd.

Artikel 2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de praktische uitwerking van het hemelwater- en droogteplan en om de maatregelen te realiseren ter gelegenheid van de uitvoering van toekomstige riolerings- en wegenwerken alsook bij de beoordeling van plannen en ontwikkelingen van derden.

Artikel 3. Het college van burgemeester en schepenen zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen en de betrokken actoren.