Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
De opstart van een efficiënte monitoring en sturing van elektrisch gebruik in gemeentelijke gebouwen kadert binnen het project EFRO1872 Stroommakelaar Kempen;
Conform de engagementen van het burgemeestersconvenant en het LEKP dienen lokale besturen een reductie van de uitstoot van hun gemeentelijk patrimonium te realiseren. Volgens het meest recente (aangescherpte) engagement impliceert dit een jaarlijkse primaire energiebesparing van 3% ten opzichte van 2019 en een totale CO2-reductie van 55% tegen 2040;
IOK en de gemeenten binnen het werkingsgebied, aangesloten als copromotor, hebben als doel om via Stroommakelaar gefaseerd tot efficiënter energieverbruik te komen. Het project Stroommakelaar wil hiertoe gebruik maken van een Energiemanagementsysteem (EMS) waarbinnen verschillende datastromen samenkomen (energiedata, weersvoorspellingen, marktprijzen,…);
Het gebruik van een energiemanagementsysteem heeft 4 doelen:
De eerste doelstelling is de efficiënte monitoring van gemeentelijke gebouwen. Onder efficiënte monitoring verstaan we dat er een digitale monitoringsysteem wordt opgezet waarbij het elektrisch verbruik op minstens kwartierbasis kan afgelezen worden. Het opzetten van dit systeem is haalbaar door de meters te digitaliseren en via een EMS-systeem de data uit te lezen. Het digitaliseren van deze meters moet het gemakkelijker maken om tussentijds verbruiken op te nemen en zo al een efficiëntiewinst voor het personeel realiseren. Het digitaliseren en uitlezen van de meters moet haalbaar zijn binnen het eerste jaar van het project in alle deelnemende gemeenten. Deze doelstelling beoogt een efficiëntiewinst.
De tweede doelstelling is het aansturen van grote elektrische vermogens. We richten ons hier op minstens 1 stuurbaar toestel per gemeente als eerste stap. Na het opzetten van slimme sturing willen we dit systeem verder uitbreiden in de loop van het project naar 5 toestellen per gemeente. Er moet hierbij eveneens een EMS-systeem beschikbaar zijn dat deze sturing mogelijk maakt. De doelstelling is bereikt vanaf het moment dat we vanuit het EMS-systeem een toestel van een gemeente op afstand kunnen aansturen in functie van de beschikbaarheid van hernieuwbare energie of aan de hand van stroomprijzen. Het realiseren van een eerste stuurbaar toestel willen we behalen in het tweede jaar van het project. In het derde jaar van het project schalen we deze doelstelling verder op. Door deze doelstelling maximaliseren we zelfconsumptie van hernieuwbare energie en dragen we bij tot de case van duurzame warmte wat de klimaatdoelstellingen van de gemeenten ten goede komt.
De derde doelstelling is dat het EMS-systeem in staat moet zijn om het energieverbruik in te lezen en op basis hiervan voorspellingen te maken van het toekomstig verbruik. Door enerzijds monitoring en anderzijds sturing Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, moet het systeem in staat zijn om een besparing van 10% te realiseren op het elektrisch verbruik van de gemeentelijke gebouwen. Dit kunnen we nameten door de nulmeting systematisch te vergelijken met nieuwe data. Dit draagt bij aan de reductie van CO2 en primair energieverbruik in de gemeentelijke gebouwen.
De vierde doelstelling houdt in dat het systeem, door voorspellingen te maken van het toekomstig verbruik, ook analyserapporten kan opmaken met een concreet advies naar toekomstige investeringen toe in het gebouw. De impact van bepaalde ingrepen, zoals het installeren van laadpalen en zonnepanelen kunnen geanalyseerd worden. Dit adviesrapport is geen statisch gegeven maar zal veranderlijk zijn aan de hand van de gemeten verbruiken. Zoals eerder toegelicht is het energielandschap in transitie, net daarom is het van belang om een flexibel systeem te hebben dat snel wijzigingen in de data kan doorvoeren naar een aangepast rapport. Deze doelstelling moet te behalen zijn als één van de functionaliteiten in het EMS systeem. Wanneer we realistische en flexibele rapporteren per gebouw kunnen exporteren uit het EMS kunnen we stellen dat we de doelstelling behalen. Deze doelstelling draagt bij aan bijkomende duurzame investeringen.
IOK
dienst klimaat en energie
financiële dienst
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Art.1: De gemeente beslist principieel tot deelname aan het EFRO-project Stroommakelaar Kempen en machtigt de algemeen directeur en de burgemeester-voorzitter om de samenwerkingsovereenkomst met IOK namens de gemeente Merksplas te onderschrijven.
Art. 2: De gemeente maakt deze beslissing heden kenbaar aan IOK voor verwerking in het EFRO-projectdossier
Art. 3: De gemeente gaat akkoord met het financieren van de niet-subsidiabele kosten van de promotor zoals opgenomen in de financiering van het project via in house werking.