het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
de organieke wet op de OCMW's van 8 juli 1976
de wet van 4 september 2002 houdende toewijzing van een opdracht aan de OCMW's inzake de begeleiding en de financiële maatschappelijke steunverlening aan de meest hulpbehoevenden inzake energielevering
het koninklijk besluit van 14 februari 2005 tot uitvoering van de wet van 4 september 2002 houdende toewijzing van een opdracht aan de OCMW's inzake de begeleiding en de financiële maatschappelijke steunverlening aan de meest hulpbehoevende inzake energielevering
de toekenning van het bedrag van 2.559,71 euro aan OCMW Merksplas in het kader van art. 6 van de wet van 4 september 2002 (aanzuivering en preventie) in het kader van het sociaal fonds gas en elektriciteit voor het jaar 2024
De OCMW’s worden verzocht te streven naar een gebruik van dit budget als volgt:
• 1/2 voor het toekennen van financiële maatschappelijke hulp voor het aanzuiveren van facturen;
• 1/2 voor maatregelen te nemen in het kader van een preventief sociaal energiebeleid
het voorstel van besteding van de middelen voor het jaar 2024, zoals uitgewerkt door de sociale dienst, met hierin een aantal preventieve maatregelen opgenomen
Art. 1: goedkeuring te hechten aan het voorstel van de sociale dienst m.b.t. de verdeling van de middelen van de sociale fondsen gas en elektriciteit voor aanzuivering en preventie (art. 6 van de wet van 4 september 2002) voor 2024 als volgt:
Maatregel 1: tussenkomst minimale levering aardgas
Doelgroep
De doelgroep voor de eerste maatregel bestaat uit mensen die een budgetmeter hebben voor aardgas.
Maatregel
De gelden van het energiefonds worden gedeeltelijk gebruikt voor het ten laste nemen van de 30% eigen bijdrage voor de minimumlevering aardgas. Op deze manier kan het systeem van de minimumlevering aardgas gepromoot worden. Eventueel kunnen nieuwe mensen die via de LAC worden aangeleverd bereikt en gestimuleerd worden om tot bij het OCMW van Merksplas te komen.
Werkwijze
Er zal een lijst opgevraagd worden met de namen van personen die een budgetmeter voor aardgas hebben in de gemeente Merksplas. Vervolgens zullen deze mensen aangeschreven worden. De mogelijkheid voor de ten laste name zal in de brief uitgelegd staan. De sociale dienst tracht ook telefonisch en per huisbezoek in contact te treden om zoveel mogelijk begunstigden te bereiken.
Bij de resultaten van de LAC zal bovendien een foldertje gevoegd worden met de uitleg rond de minimumlevering aardgas, wanneer er beslist wordt om een budgetmeter te plaatsen.
Personen met een budgetmeter kunnen een aanvraag indienen bij het OCMW van Merksplas. Vervolgens zal deze aanvraag ter goedkeuring voorgelegd worden bij het BCSD.
Maatregel 2: tussenkomst reiniging schouw/verwarmingsketel voor zover er nog cliënten zijn die niet geholpen kunnen worden vanuit de maatregel IOK en toch onder onderstaande doelgroep vallen
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit personen met energieschulden – of betalingsmoeilijkheden die gedomicilieerd zijn en verblijven op het grondgebied van de gemeente Merksplas en bovendien in begeleiding zijn bij het OCMW. De maatschappelijk werker zal nakijken of mensen al dan niet tot deze doelgroep behoren.
Maatregel
Ten laste name voor de reiniging van de verwarmingsketel of schouw. In eerste instantie worden wel de middelen vanuit de maatregel IOK uitgeput. Ook voor deze middelen hanteert de sociale dienst bovenstaande doelgroep, maar dan bovendien rekening houdend met de verplichte inkomensvoorwaarden die IOK oplegt (zie aanvraagformulier). Mensen die niet tot bovenstaande doelgroep behoren, worden uitgesloten van de IOK maatregel tussenkomst reiniging verwarmingsketel. De aantallen zijn namelijk te beperkt om alle Merksplasse burgers binnen deze categorieën ervan gebruik te laten maken.
Wijze aanvraag
Mensen dienen de ten laste name voor de reiniging van de verwarmingsketel of schouw zelf aan te vragen bij het OCMW van Merksplas. Er zal bij individuele beslissing een toekenning of weigering gebeuren. De aanvraag wordt in het register opgenomen. Er zal vervolgens een ontvangstbewijs meegegeven worden met de cliënt. Vervolgens wordt de aanvraag bij het BCSD voorgelegd.
Maatregel 3: tussenkomst in de energiefactuur
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit personen met energieschulden die gedomicilieerd zijn en verblijven op grondgebied Merksplas en bovendien in begeleiding zijn bij het OCMW. De maatschappelijk werker onderzoekt of mensen al dan niet tot de doelgroep behoren. In een verslag aan het BCSD zal opgenomen worden op welke manier er voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden.
Maatregel
De doelgroep kan individueel een vraag stellen tot het bekomen van een tussenkomst in de afrekening van energiefactuur. Deze wordt voorgelegd op het BCSD.
Per 1 oktober zal het restbedrag van de CREG fondsen bekeken worden voor de doelgroep. Het dan nog beschikbare budget kan worden aangewend voor de betaling van achterstallige facturen.
Wijze van aanvraag
De maatschappelijk werker kijkt na wie van de cliënten hiervoor in aanmerking komt. Vervolgens wordt een concrete achterstallige factuur voor elke cliënt voorgelegd, samen met een verslag voor het BCSD.
Maatregel 4: infosessies voor personeel en burgers rond energiethema’s in samenwerking met een externe partner
De sociale dienst wenst te onderzoeken om op preventief vlak ook infosessies/lezingen of workshops te organiseren in samenwerking met een externe partner. De sociale dienst wil daarbij dit jaar klein opstarten en goed evalueren. Van daaruit kan dan een eventuele verderzetting van deze nieuwe preventieve maatregel in een komend werkjaar worden bekeken.
Thema’s waar bijvoorbeeld aan gedacht wordt:
- Voor personeel: hoe een energiefactuur juist interpreteren?
- Voor burgers: workshop isoleren van verwarmingsbuizen + meegeven materiaal aan deelnemers; hoe zorg ik voor een goede werking en onderhoud van mijn ketel; …
De concrete uitwerking van deze maatregel zal gebeuren door de medewerkers van de sociale dienst, die in functie van de CREG fondsen en het gekozen thema een samenwerking zullen aangaan met een externe partner.