Terug
Gepubliceerd op 26/09/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 25/09/2023 - 20:00

Wegentracé + rooilijnplan bouwproject Afra – Kerkstraat, Lindendijk, Kloosterstraat – Goedkeuring.

Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
Kris Govers, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Tine Van der Vloet, Evelien Willems, Josée Van Aert, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Ann Wouters, Raadsleden
Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Monique Quirynen, Schepen
Luc Holthof, Raadslid
Wetgeving
  • Het decreet van 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning;
  • Het besluit van de Vlaamse regering van 27/11/2015 betreffende de omgevingsvergunning;
  • Het besluit van de Vlaamse regering van 01/06/1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II);
  • De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse regering van 15/05/2009;
  • Het decreet van 03/05/2019 houdende de Gemeentewegen;
  • Het decreet lokaal bestuur van 22/12/2017;
  • Het bestuursdecreet van 07/12/2018;
  • Het decreet betreffende de openbaarheid van bestuur van 26/03/2004.
Feiten

Op 24/01/2023 werd door de heer Luc Thollebeek, namens ATV Invest Group bv en L.T. Management bv, beide gevestigd langs de Oelegembaan 7 te 2240 Zandhoven, een omgevingsaanvraag ingediend, op de percelen kadastraal gekend als:

Kadastrale ligging

Administratieve ligging

MERKSPLAS, sectie I, perceel 0698/00G000

Kloosterstraat

z/n

MERKSPLAS, sectie I, perceel 0698/00C000

Kloosterstraat

z/n

MERKSPLAS, sectie I, perceel 0216/00X002

Lindendijk

z/n

MERKSPLAS, sectie I, perceel 0223/00M000

Kerkstraat

10

MERKSPLAS, sectie I, perceel 0216/00Y002

Kloosterstraat

z/n

MERKSPLAS, sectie I, perceel 0239/00F000

Lindendijk

5

MERKSPLAS, sectie I, perceel 0223/00N000

Kerkstraat

8A

 

Het project is gelegen in het centrum van Merksplas en beoogt het afbreken van de bestaande bebouwing en het bouwen van 22 appartementen en 2 handelszaken (zijde Kerkstraat) met bijhorende wegenaanlegwerken. De nadruk van de wegenaanleg wordt gelegd op het creëren van veilige trage verbindingen van de Kerkstraat naar de Kloosterstraat én naar het Kerkplein.

De herinrichting van de Lindendijk (Buurtweg 47) focust op de vernieuwing van de bovenbouw (wegenis- en omgevingswerken) ter hoogte van de nieuwe appartementen. Er wordt geen nieuw rioleringsstelsel aangelegd. Wel wordt er maximaal ingezet op lokale ingrepen zoals wegneembare paaltjes en groenvoorzieningen.

De nieuwe doorsteek van de Kerkstraat naar de Kloosterstraat volgt deels het tracé van de buurtweg tussen de Lindendijk (Buurtweg 47) en de Kloosterstraat (Buurtweg 46), die op 22/01/2015 werd afgeschaft.

Aanleg van infrastructuur:

  • Lindendijk (Buurtweg 47): Het pad met een breedte van 3m, zal aangelegd worden in waterdoorlatende betonstraatstenen op een bed van steenslag. Aan weerszijden wordt een strook voorzien van +/- 2,04m grindgazon
  • Grindgazon wordt aangelegd in een tweelaags systeem. Het homogeen funderingssubstraat heeft een minimale dikte van 25 cm en heeft als kaliber 0/40. De draagkracht wordt verzekerd door een discontinue korrelverdeling van schuimlava, basaltlava en gebroken kleiklinkers. Hieraan is een hoeveelheid voedingsgrond toegevoegd die bestaat uit veen, vlaco, groencompost, gecomposteerd paardenmest, geëxpandeerde kleikorrels en klei;
    • Nieuwe verbinding: Het pad met een breedte van 2m zal aangelegd worden in waterdoorlatende betonstraatstenen op een bed van steenslag.
    • Deel 1 (Kerkstraat-Lindendijk): oppervlakte 80m²
    • Deel 2 (Lindendijk-Kloosterstraat): oppervlakte 71m²

Door overheveling van gronden naar het openbaar domein worden rooilijnen gewijzigd t.h.v. de nieuwe doorsteek voor zachte weggebruikers, alsook langs de Kloosterstraat. Op het grondplan nieuwe toestand “Infrastructuur openbaar domein” en het inplantingsplan “Infrastructuur openbaar domein” is de ontworpen rooilijn terug te vinden. De nieuwe infrastructuurvoorzieningen gelegen op de percelen 0223/00N000/deel (met oppervlakte van 80m²), 0216/00Y002/deel (met oppervlakte van 71m²) en 0698/00C000 (met oppervlakte van 24m²) worden overgedragen naar het openbaar domein. De weg wordt niet toegankelijk gemaakt voor gemotoriseerd verkeer.

De nieuwe rooilijnen werd uitgezet op basis van het plan “Lindendijk (deel buurtweg nr. 47) – J21022c” opgemaakt door Geo landmeters bv.

De gemeenteraad moet in toepassing van artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, als zijnde een uitdrukkelijk aan haar voorbehouden bevoegdheid in de zin van artikel 41, 9° van het decreet lokaal bestuur, een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, alvorens de vergunningverlenende overheid (in dit geval de gemeente) een beslissing kan nemen over de totaliteit van de omgevingsaanvraag.

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek, dat gehouden werd van 05/05/2023 t.e.m. 04/06/2023.

Tijdens dit openbaar onderzoek werden geen bezwaren en of opmerkingen ingediend.

Het dossier werd besproken op de GECORO van 06/06/2023. De GECORO geeft een gunstig advies onder voorwaarde dat:

  • Verlichting op maat (niet opgenomen in bestek) voorzien wordt;
  • Straatmeubilair geplaatst wordt langs de Lindendijk;
  • Fietsenrekken voor diverse types fietsen;
  • Groenaanplantingen langs de Kerkstraat effectief uitgevoerd worden;

Het komt evenwel niet aan de gemeenteraad toe, om zich uit te spreken over het al dan niet verenigbaar karakter van de aanvraag met de goede ruimtelijke ordening en de overeenstemming met de planologische bestemmingsvoorschriften. De gemeenteraad kan enkel een uitspraak doen over de zaak van wegen, zonder zich over de vergunningsaspecten te mogen buigen.

Overeenkomstig artikel 12,§2. van het decreet Gemeentewegen kan de wijziging van een gemeenteweg met toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Dit op voorwaarde dat een rooilijnplan aan het aanvraagdossier wordt toegevoegd, dat voldoet aan de vereisten zoals gesteld voor gemeentelijke rooilijnplannen.

De aanvrager maakt gebruik van deze geïntegreerde vergunningsprocedure om, naast de stedenbouwkundige handelingen, ook de wijziging van de breedte van de voetweg aan te vragen.

Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan, dat voldoet aan artikel 16,§2. van het decreet Gemeentewegen. Zodoende voldoet de aanvraag aan de vereisten van het decreet Gemeentewegen en is de voorwaarde vervuld om de geïntegreerde procedure te hanteren.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname ervan in het openbaar domein. De gemeenteraad houdt hierbij rekening met de principes en doelstellingen uit het decreet gemeentewegen:

  • Art. 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
  1. de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
  2. de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.”
  • Art. 4. Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
  1.    wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
  2.    een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
  3.    de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
  4.   wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrens-overschrijdend perspectief;
    bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”

 

Het is in het licht van deze principes en doelstellingen dat de beoogde vestiging van de nieuwe trage verbindingsweg wordt behandeld.

Onderhavige aanvraag draagt bij aan de uitbouw van een veilig wegennet voor voetgangers en fietsers. Dit komt zowel het algemeen belang, alsook de verkeersveiligheid ten goede. De ontsluiting van aangrenzende percelen komt niet in het gedrang. Het aangevraagde is in overeenstemming met de doelstellingen en principes van het decreet dd. 03/05/2019 houdende de Gemeentewegen.

Publieke stemming
Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Tine Van der Vloet, Evelien Willems, Josée Van Aert, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Tine Van der Vloet, Evelien Willems, Josée Van Aert, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Ann Wouters
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het openbaar onderzoek en stelt vast dat er geen bezwaren en/of opmerkingen ingediend werden.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de ligging, breedte én uitrusting, cfr. het bestek “Heraanleg Lindendijk - 22/7545” opgemaakt door Hosbur bv, van de nieuwe gemeenteweg goed, alsook de opname van de percelen 0223/00N000/deel (met oppervlakte van 80m²), 0216/00Y002/deel (met oppervlakte van 71m²) en 0698/00C000 (met oppervlakte van 24m²) in het openbaar domein.

Artikel 3

De gemeenteraad keurt het rooilijnplan “Lindendijk (deel buurtweg nr. 47) – J21022c” opgemaakt door Geo landmeters bv goed en stelt hierbij de ligging van de nieuwe wegenis vast.


Bijlagen