Terug
Gepubliceerd op 30/11/2021

Besluit  OCMW-raad

ma 29/11/2021 - 20:30

Voorstel ivm huurovereenkomst bejaardenwoningen OCMW. Aanpassing van het huishoudelijk reglement. (Toegevoegd agendapunt van de fractie N-VA)

Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Tine Van der Vloet, Evelien Willems, Josée Van Aert, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
Wetgeving

artikel 21 decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

art 6.34 van de Vlaamse Codex Wonen;

Feiten

We kunnen het volgende lezen in het huishoudelijk reglement Seniorenflats  (Ter Driezen) -

( dit is gebaseerd op het huishoudelijk reglement van de Seniorenflats Ter Driezen, maar ook in de huurcontracten van de Kern Lindendijk zien we de opzeg van 3 maanden terug komen daar in art 2 voor zowel de flats als de seniorenwoningen )

Art 29 het staat iedere bewoner vrij de flat definitief te verlaten mits een opzegtermijn van 3 maanden die aanvangt de eerste dag van de maand volgend op de opzeg. De bewoner dient de opzeg schriftelijk aan het OCMW te richten.

En ook nog

Art 31 Enkel de OCMW- raad is bevoegd om, mits gemotiveerd verzoek, afwijking toe te staan op opzegtermijnen.

 

We kaartten dit ook al eerder aan op de gemeenteraad van september omdat wij van mening zijn dat dit geen sociale maatregel is. Als men plots als bewoner naar een woonzorgcentrum moet , dan moet men toch nog 3 maanden opzeg doen. Er is een mogelijkheid om een afwijking aan te vragen, maar dit is tot op heden zelden gevraagd geweest.

Deze procedure is te omslachtig en om het zo eenvoudig en sociaal mogelijk te maken, willen wij een aanpassing  vragen op het bestaand reglement.

Als we kijken naar  art. 6.34 van de Vlaamse Codex Wonen dan zien we daar duidelijk staan dat wanneer men naar een woonzorgcentrum gaat dat men dan een maand opzeggingstermijn heeft. Ook wanneer men gebruikt maakt van een woonondersteuning bij een aanbieder van niet rechtstreekse toegankelijke zorg of ondersteuning als bepaald door de Vlaamse regering.

We zien dat vele OCMW’s ook de opzegtermijn van 30 dagen hanteren.  

Daarom willen wij ook voorstellen om het huishoudelijk reglement in die zin aan te passen en dit voor alle seniorenflats en seniorenwoningen van het OCMW . En dat men maximaal maar 1 maand moeten opzeggen als men verhuist naar een woonzorgcentrum of gebruikt maakt van een woonondersteuning bij een aanbieder van niet rechtstreekse toegankelijke zorg of ondersteuning als bepaald door de Vlaamse regering.

 

Voorstel tot besluit:

Art 1:  we passen Art 29 uit het huishoudelijk reglement aan als volgt:

Het staat iedere bewoner vrij om de flat  of woning definitief te verlaten mits een opzegtermijn van 3 maanden die aanvangt de eerste dag van de maand volgend op de opzeg. De bewoner dient deze opzeg schriftelijk aan het OCMW richten. Er is een uitzondering voor zij die naar een woonzorgcentrum verhuizen of gebruik gaat maken van een woonondersteuning bij een aanbieder van niet rechtstreekse toegankelijke zorg of ondersteuning als bepaald door de Vlaamse regering. Zij zullen maar 1 maand opzeg moeten doen. De bewoner dient deze opzeg schriftelijk aan het OCMW te richten.

En passen dit ook toe op de huishoudelijke reglementen van de seniorenflats en woningen in  de Kern Lindendijk.

Overwegingen

-          Het art 6.34 van de Vlaamse Codex Wonen duidelijk is over het verhuizen naar een woonzorgcentrum

-          De administratieve kant van de opzegging zo eenvoudig en duidelijk mogelijk moet zijn

Publieke stemming
Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Tine Van der Vloet, Evelien Willems, Josée Van Aert, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
Voorstanders: Jef Schoofs, Tine Van der Vloet, Jan De Bie, Luc Holthof
Tegenstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Kris Luyckx, Evelien Willems, Josée Van Aert, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Ann Wouters
Resultaat: Met 4 stemmen voor, 15 stemmen tegen
Besluit

Dit agendapunt wordt verworpen.