Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten;
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;
Momenteel zijn 4 politiezones aangesloten, 2 hulpverleningszones en 25 gemeenten/OCMW’s. Enkel aangesloten deelnemers kunnen beroep doen op de dienstverlening van de intergemeentelijke aankoopdienst (IAD) van IOK;
De belangrijkste pijler zijn de groepsaankopen. Sedert dit jaar staan er 17 groepsaankopen op het programma. De IAD neemt de marktverkenning, opmaak bestek en gunningsverslag integraal voor haar rekening. Voor opmaak van deze documenten wordt nauw samengewerkt met onze juristen overheidsopdrachten. Voor wat betreft de opmaak van het programma groepsaankopen willen we maximaal ondersteunend werken voor onze leden. Er wordt gevraagd welke aankopen de deelnemers wensen op te nemen, vervolgens wordt deze input in een lijst gegoten en wordt er gevraagd de voorkeuren door te geven. Op basis hiervan trachten wij dan tot een voorstel van programma te komen wat finaal nog wordt voorgelegd aan alle deelnemers voor goedkeuring.
De lijst van (17) groepsaankopen die IAD in 2024 zal opnemen. De afkorting HER staat voor herhalingsaankoop. Dit betekent dat we deze vier of vijf jaar geleden zijn opgestart en dus nu opnieuw op de markt plaatsen zodat we continuïteit in de contracten kunnen blijven garanderen:
Daarnaast zijn er ook nog lokale uren voorzien voor eventueel specifieke aankopen die het bijvoorbeeld net niet hebben gehaald om op het programma te komen. We kunnen daar specifieke ondersteuning bieden bijvoorbeeld bij opmaak van het bestek of bij opmaak gunningsverslag. Eventueel kan ook een mini – groepsaankoop worden georganiseerd door jullie lokale uren te bundelen met deze van een naburige gemeente/politiezone bijvoorbeeld.
De derde pijler is het lerend netwerk, een moment van kennisdeling. De aankopers van de deelnemende besturen maken deel uit van het lerend netwerk. We organiseren dit 3 keer per jaar op een hybride manier. Tijdens het lerend netwerk worden de lopende contracten besproken, eventuele pijnpunten bij uitvoering (ook dit nemen onze aankopers graag op omdat we van mening zijn dat er vanuit IAD een sterker signaal kan worden gegeven) en wordt ook de planning voor het komende jaar voorgelegd en besproken. Er is tevens ruimte om lokale topics te bespreken.
het gemeenteraadsbesluit de dato 27 november 2023 houdende de toetreding als lokaal bestuur Merksplas tot de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.
De geraamde aansluitingskost voor 2024 bedraagt 4.137,36 euro en krijgt Merksplas eveneens 8 lokale uren ter beschikking. Deze kost werd reeds betaald door de gemeente.
Als lokaal bestuur Merksplas toe te treden tot de intergemeentelijk aankoopdienst van IOK met ingang van 1 januari 2024.