Terug
Gepubliceerd op 28/03/2023

Notulen  Gemeenteraad

ma 27/02/2023 - 20:00 Raadzaal
Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden

De voorzitter opent de zitting op 27/02/2023 om 20:00.

De gemeenteraad vergadert in de raadzaal van het gemeentehuis om twintig uur. Op de publieke tribune hebben 3 belangstellenden plaatsgenomen.

 

Overeenkomstig artikel 38 van het decreet lokaal bestuur werden de notulen van de vorige gemeenteraad ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering van heden, 27 februari 2023, ter inzage van de leden van de raad gelegd.

 

Ook werd een afschrift van de notulen van de gemeenteraad ten huize van elk raadslid overhandigd. Deze overhandiging ten huize is gebeurd op 17 februari 2023, datum waarop ieder raadslid eveneens de agenda met bijlagen van de raadszitting van heden werd overhandigd. Bijkomende bijlagen en inlichtingen werden eveneens ten huize overhandigd.

  • Openbaar

    • Verslag en loting voorstemmer

      • Opening, opmerkingen bij de notulen vorige gemeenteraad en loting van een voorstemmer.

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Feiten

        Door middel van loting wordt gemeenteraadslid Ann Wouters (Leefbaar) door de voorzitter aangeduid om in deze raadsvergadering als eerste de mondelinge stem uit te brengen.

        De voorzitter vraagt of er opmerkingen zijn bij de notulen van de vorige gemeenteraad. 

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
    • Bestuur

      • Oprichting en samenstelling van een deontologische commissie.

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        het raadsbesluit van 21 januari 2019 houdende de goedkeuring van de deontologische code voor raadsleden inzake dienstverlening aan de bevolking;

        Feiten

        Lokale besturen zijn al sinds 2007 verplicht om een deontologische code vast te leggen. De deontologische code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch correct te handelen als ze hun mandaat uitoefenen.

        Alle steden en gemeenten in Vlaanderen zijn vanaf maart 2023 verplicht om een deontologische commissie op te richten. Die ziet toe op de verantwoordelijke invulling van de lokale politieke mandaten.

        De deontologische commissie zal toezien op die code.

        De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn richten elk een eigen deontologische commissie in: 1 voor de gemeenteraad en 1 voor de raad voor maatschappelijk welzijn.

        Bevoegdheid

        De deontologische commissie voor de gemeenteraad is bevoegd voor:

        • de gemeenteraadsleden

        • de voorzitter van de gemeenteraad

        • de schepenen

        • de burgemeester

        De deontologische commissie voor de raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor:

        • de OCMW-raadsleden

        • de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn

        • de voorzitter en de leden van het vast bureau

        • de voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

        De samenstelling van de deontologische commissie van de gemeenteraad kan gelijkaardig of identiek zijn aan de samenstelling van de deontologische commissie van de raad voor maatschappelijk welzijn. Toch gaat het om 2 afzonderlijke commissies.

        Als de deontologische commissie een onderzoek naar een inbreuk op de deontologische code afrondt, brengt ze de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn op de hoogte van dat onderzoek en van haar advies of uitspraak. 

        De deontologische commissie kan geen tuchtmaatregelen of blaam opleggen.

        De bevoegdheden van de deontologische commissie worden bepaald in de deontologische code. De besprekingen binnen de deontologische commissie kunnen bijvoorbeeld leiden tot: 

        • een advies of aanbeveling aan de raad over de aanvulling of wijziging van de deontologische code

        • een advies over een casus aan het lokaal bestuur op vraag van dat lokaal bestuur

        • vaststellingen over het gedrag van een mandataris en of dat al dan niet overeenstemt met de deontologische code van het orgaan waarvan die deel uit maakt

        • sensibiliseringsvoorstellen aan het lokaal bestuur over deontologie en integriteit

        • een uitspraak van afkeuring ten aanzien van bepaalde gedragingen

        • de overdracht van meldingen aan het parket

        • een dossier met de bevindingen van de commissie voor de Vlaamse regering zodat die een tuchtonderzoek kan instellen en de betrokken burgemeester, schepen, voorzitter van de gemeenteraad, voorzitter van het vast bureau, lid van het vast bureau of voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst kan schorsen of afzetten wegens kennelijk wangedrag of grove nalatigheid. 

        De deontologische commissie kan zelf een einduitspraak doen of dossiers overmaken aan de minister of het parket. Het is ook mogelijk dat de deontologische commissie alleen advies verleent aan de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn en dat die raad de einduitspraak doet en dossiers overmaakt aan minister of parket. Die keuze behoort tot de autonomie van het lokaal bestuur.

        Samenstelling 

        De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn beslissen autonoom en op basis van de bepalingen in hun eigen deontologische code wie in de deontologische commissie zetelt.

        • De deontologische commissie bestaat minstens uit 1 vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.

        • In de deontologische commissie voor de raad voor maatschappelijk welzijn zetelt er ook 1 vertegenwoordiging per fractie in de gemeenteraad. 

        Daarnaast is er ruimte voor onafhankelijke experten die als volwaardige leden kunnen zetelen. Het al dan niet opnemen van externe experten en de keuze van de externe experten is een zaak van lokale autonomie. Een expert in de deontologische commissie neemt geen mandaat op en moet dus ook geen eed afleggen. De deontologische code over de werking van de deontologische commissie (wanneer ze samenkomen, hoe ze beslissen of hoe ze vergaderen) is niet van toepassing op hen. Daarom kan het zinvol zijn dat de gemeenteraad en OCMW-raad een intern reglement of huishoudelijk reglement van de deontologische commissie opstelt dat afspraken bevat over gedragingen of geheimhouding.

        Leden van de deontologische commissie ontvangen geen presentiegeld.

        Openbaarheid 

        De deontologische code bepaalt hoe de deontologische commissie samenkomt om te vergaderen en het openbare of gesloten karakter van die vergaderingen. Het antwoord op de schriftelijke vraag 54 van 24 november 2021 aan minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers verduidelijkt dit.

        Om de sereniteit van het onderzoek te bewaken, en aangezien het vaak gaat om personen of aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken, vergaderen de meeste deontologische commissies in de praktijk achter gesloten deuren. De deontologische code kan bepalen dat de betrokkene die het voorwerp uitmaakt van de melding of klacht, om een openbare behandeling kan vragen voor zijn eigen tussenkomst.

        Aanwezigheidsquorum 

        Het decreet over het lokaal bestuur (DLB) bevat geen aanwezigheidsquorum voor vergaderingen van de deontologische commissie.

        De uitwerking van een regeling behoort tot de autonomie van het lokaal bestuur. Die maakt de afweging, want een quorum kan leiden tot voldoende aanwezigheid, maar ook tot vertragingen of zelfs de werking hypothekeren als een meerderheid van de commissieleden het nalaat om te verschijnen.

        Melding en beoordeling

        De gemeenteraad bepaalt de meldingsprocedure van mogelijke schendingen van de deontologische code.

        De deontologische code bepaalt de regels voor de ontvankelijkheid van de klacht. De deontologische commissie kan dat beoordelen, maar het lokale bestuur kan ook kiezen voor een ambtelijke ontvankelijkheidstoets door de algemeen directeur, een integriteitsambtenaar of een ambtelijk bureau voor deontologie.

        De deontologische code vermeldt bij voorkeur dat enkel klachten tegen individuele mandatarissen ontvankelijk zijn, om klachten tegen een hele gemeenteraadsfractie of de hele gemeenteraad te vermijden want dat zou voor praktische moeilijkheden zorgen en in strijd zijn met de geest van het DLB.

        Vervangingsregeling

        Lokale besturen doen er goed aan om een vervangingsregeling op te stellen in hun deontologische code voor die gevallen waar er sprake is van mogelijke belangenvermenging in hoofde van 1 van de commissieleden.

        Een lid van de deontologische commissie kan vervangen worden door iemand van dezelfde politieke fractie. Een lid dat deel uitmaakt van een éénmansfractie, kan zich laten vervangen door een mandataris van een andere fractie.

        Voor de externe leden kan de deontologische code in een alternatieve vervangingsregeling voorzien.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        De deontologische commissie wordt samengesteld als volgt

        Tine van der Vloet, namens de fractie N-VA met als vervanger Luc Holthof

        Jef Schoofs, namens de fractie Groen met als vervanger Jan De Bie

        Frank Wilrycx namens de fractie Leefbaar met als vervanger Jan Quirynen

        Leen Kerremans, namens de fractie Leefbaar met als vervanger Jan Quirynen

        Nele Daems, namens de fractie Leefbaar met als vervanger Jan Quirynen

        Koen Staes, namens de fractie Leefbaar met als vervanger Jan Quirynen

        Kris Luyckx, namens de fractie Leefbaar met als vervanger Jan Quirynen

        aangevuld als secretaris van de commissie met de algemeen directeur met als vervanger de adjunct algemeen directeur

    • Financiën

      • Noodhulp. Toekenning steun aan slachtoffers aardbeving in Turkije en Syrië.

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        het reglement ontwikkelingshulp;

        Feiten

        de vraag van Consortium 12-12 vzw, Liefdadigheidsstraat 43B, 1210 Brussel, om financiële steun te verlenen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië;

        Adviezen

        de leden van de wereldraad werden per mail bevraagd;

        Budget

        het budget voor noodhulp;

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        Vanuit de gemeente Merksplas uit het budget noodhulp het bedrag van 2.500,-  euro over te maken op rekening BE19 0000 0000 1212 (BIC:  BPOT BE B1) van vzw Consortium  12-12, Liefdadigheidsstraat 43B, 1210 Brussel voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

    • Reglementen

      • Erkenning culturele verenigingen 2023. Goedkeuring.

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd;

        het gemeenteraadsbesluit van 20 december 2010 houdende goedkeuring van het reglement werkingssubsidie voor erkende culturele verenigingen en projectsubsidie voor verenigingen en personen enerzijds en goedkeuring over de tarieven werkingssubsidies per categorie voor erkende culturele verenigingen anderzijds;

        Feiten

        het schrijven aan de culturele verenigingen waarbij hen werd gevraagd om hun erkenning aan te vragen en als dusdanig voor subsidiëring in aanmerking te komen;

        de volledigheid van de ontvangen dossiers, gecontroleerd door de cultuurbeleidscoördinator;

        Budget

        Er is budget voorzien op 2023/4.6.2./0709-00/64909000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

        Afschrift

        Afschrift wordt bezorgd aan de financiële dienst.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        Art. 1 de volgende verenigingen worden erkend in de categorie Amateurkunsten: Fanfares en Harmonieën:

        - Koninklijke Fanfare Sint-Willibrordus vzw (met jeugdafdeling Sint-Willibrordus vzw en Toneelkring Het Heidebloempje vzw);

        - Harmonie de Kunstvrienden (met de Muzikale Giraffen, de Muzikale Kikkertjes en percussiegroep Rythm&Art)

         

        Art.2 de volgende verenigingen worden erkend in de categorie (amateur)kunsten andere:

        - Fotokring Merksplas vzw

        - Zangkoor Sint-Cecilia

        - Gospelkoor Voices

        - Musicalschool Tierlantijn

         

        Art. 3 de volgende verenigingen worden erkend in de categorie socio-culturele verenigingen:

        - Femma Merksplas

        - KWB Merksplas

        - OKRA Merksplas

        - Ferm Merksplas

        - Gezinsbond

        - Oud-Studentengild

        - Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde vzw

        - De Manne vzw

        - Graafsclubke vzw

        - Spetserevents vzw

        - Backyard vzw

        - Merksplas.NU vzw


        Art. 4 de volgende verenigingen worden erkend in de categorie wijken en buurtverenigingen:

        - buurtvereniging 't Halfrond

        - wijk Gezelle- en Rodenbachstraat

        - wijk Hoekeinde

        - wijk Lipseinde

        - wijk Opstal

        - wijk Wijntuinstraat

        - wijk Wanmolenstraat

        - wijk De Driesen

        - Wijk Het Steeke

        - wijkvereniging de Kolonisten


        Art. 5 de volgende verenigingen worden erkend in de categorie erfgoed, oude ambachten en gebruiken:

        - Heemkring Marcblas vzw

        - Gevangenismuseum vzw

        - Koninklijke Sint-Niklaasvrienden

         

        Art. 6 de volgende verenigingen worden erkend in de categorie levend erfgoed:

        - Biebond Sint-Ambrosius

        - Verbroedering De toekomst

        - Kempens Hoen

         

        Art. 7 volgende verenigingen worden erkend in de categorie verenigingen voor humane hulp en buitenlandse uitwisseling:

        - Oxfam Wereldwinkel

        - Jumelage-comité

        - Missie- en ontwikkelingshulp

        - De Oversteek

        - Talking Sticks

    • Overeenkomsten

      • Overeenkomst tot vestiging erfdienstbaarheid tussen Fluvius Antwerpen enerzijds en gemeente Merksplas en Cofinimmo anderzijds. Goedkeuring.

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        het burgerlijk wetboek;

        Feiten

        Fluvius wil graag een erfdienstbaarheid vestigen voor de aanleg van nutsleidingen op de gronden die de gemeente in erfpacht heeft gegeven aan Armonea - Cofinimmo voor de uitbating van een woonzorgcentrum;

        voorliggende ontwerpakte 'overeenkomst tot vestigen van een erfdienstbaarheid' zoals op gemaakt door notariskantoor PACT te Turnhout;

        Budget

        eenmalige vergoeding van 6.120 euro voor eigenaar, zijnde de gemeente Merksplas;

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        Goedkeuring geven aan voorliggende ontwerpakte 'overeenkomst tot vestigen van een erfdienstbaarheid' zoals op gemaakt door notariskantoor PACT te Turnhout waarbij Fluvius graag een erfdienstbaarheid wil vestigen voor de aanleg van nutsleidingen op de gronden die de gemeente in erfpacht heeft gegeven aan Armonea - Cofinimmo voor de uitbating van een woonzorgcentrum en de algemeen directeur en de burgemeester-voorzitter te mandateren deze namens de gemeente Merksplas te onderschrijven.

    • Omgeving

      • Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. Advies betreffende onderdelen uit het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan die niet langer geldig zijn.

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

        Feiten

        het besluit van de provincieraad de dato 27 oktober 2022 houdende voorlopige vaststelling van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaanderen;

        het schrijven van de Provincie Antwerpen, Dienst Ruimtelijke Planning, Koningin Elisatbethlei 22, 2018 Antwerpen 1, de dato 21 november 2022 waarin de gemeente Merksplas advies wordt gevraagd met betrekking tot de aangeduide onderdelen uit het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan die niet langer geldig zouden zijn wegens strijdig geacht met de visie ontwikkeld in het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaanderen;

        het besluit van de gemeenteraad van Merksplas de dato 17 september 2007 houdende de definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan;

        Overwegingen

        1                Bedrijvigheid

        Het voorstel van de provincie Antwerpen bevat een aantal schrappingen met betrekking tot het thema bedrijvigheid.  Dit voorstel van schrappingen heeft hoofdzakelijk als bedoeling elke uitspraak met betrekking tot bijkomende ruimte aan bedrijvigheid uit het GRS te schrappen, in concreto met betrekking tot de realisatie van bijkomend bedrijventerrein waarvoor in het GRS een zoekzone werd aangeduid aan de Moerstraat.

        De gemeente kan hier niet mee akkoord gaan, omwille van het feit dat met betrekking tot de realisatie van deze visie, nog stappen te nemen zijn:

        –     De gemeente dient nog werk te kunnen maken van niet opgeloste vraagstukken met betrekking tot verspreidliggende dan wel zonevreemde bedrijven. Een actie die tevens werd ingeschreven in het GRS

        –    De gemeente dient nog werk te kunnen maken van niet opgeloste vraagstukken met betrekking tot specifieke ruimtevragers zoals loonwerkers.

        Met het oog op bijkomende ruimte voor bedrijvigheid werd een zoekzone aangeduid aansluitend bij de milieubedrijvigheid aan de Moerstraat.

        Van belang hierbij is dat met betrekking tot ontsluiting van deze omgeving in 2022 in Beerse een doorbraak werd bereikt met betrekking tot de ontsluiting van de kanaalzone via een nieuwe ontsluitingsweg voor het vrachtverkeer. Dit biedt de gemeente Merksplas anno 2023 uiteraard ook een andere omgevingscontext en uitgangssituatie in functie van oplossingspistes voor de problematieken inzake bedrijvigheid.

        Hierdoor heeft de gemeente het voornemen om deze problemen nu op de agenda te zetten en op te pakken.

        Het schrappen van de specifieke bepalingen uit het GRS zet de mogelijke oplossingspiste voor deze vraagstukken echter in 1 beweging op de helling.

        De gemeente Merksplas wenst geenszins afgestraft te worden voor het feit dat dit niet in voorgaande jaren reeds werd opgestart.

         

        De provincie verwijst bij de voorstellen tot schrapping naar het ontwerp beleidskader ‘Verdichten en ontdichten van de ruimte’. Op p.45-46 lezen we dat behoud en herstructurering van de bestaande economische ruimte prioritair zijn, maar dat herbestemming van nieuwe ruimte niet volledig uitgesloten wordt.  De gemeente vindt het alvast waardevol dat op die manier de mogelijkheid voor het ontwikkelen van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid behouden blijft.

        Hier worden in het ontwerp beleidskader evenwel randvoorwaarden aan gekoppeld, nl. dat herbestemmen van open ruimte naar bedrijvigheid maar kan wanneer:

        –    dit een wezenlijke bijdrage levert tot de herstructurering van het bestaande bedrijventerrein of

        –    een nieuwe locatie een slecht gelegen ruimtebeslag compenseert, om zo de doelstelling te halen om bijkomend ruimtebeslag in te perken of

        –    bijkomende ruimte nodig is om zich conform te stellen naar de energie- en milieuwetgeving.

        Deze zijn niet geheel duidelijk in relatie tot de huidige doelstellingen van de gemeente Merksplas. Maar we gaan er toch vanuit dat deze niet bedoeld zijn om bijkomende economische ruimte die noodzakelijk is om oplossingen te kunnen voorzien op basis van een doordachte visievorming met de betrekking tot herstructurering en ontwikkeling van economische ruimte binnen de gemeente in de weg te staan:

        Het voorzien van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid zou onder meer het sluitstuk moeten kunnen zijn voor het oplossen van specifieke problematieken inzake ruimte voor bedrijvigheid in Merksplas. Uit de oefening die de gemeente zal aanvatten zou bijvoorbeeld kunnen blijken dat er effectief ruimte nodig is voor herlokalisatie van specifieke activiteiten die momenteel problematisch dan wel zonevreemd gelegen zijn of niet (langer) verweefbaar zijn in de kern. Het gaat in dat geval om uitbreidings- en herlokalisatiebehoeften van bestaande bedrijven waaronder economische activiteiten met verweefbaarheidsproblemen, verspreidliggende bedrijven in de open ruimte,…

        Hierdoor kan gemotiveerd worden dat een bijkomend bedrijventerrein in bijzondere mate zal bijdragen aan een herstructurering van economische niet-verweefbare activiteiten, dat hiermee slecht gelegen ruimtebeslag gecompenseerd kan worden en dat indien nodig ruimte voorzien kan worden voor de herlokalisatie van specifieke ruimtevragers. Er wordt met andere woorden niet onbezonnen overgegaan tot het herbestemmen van open ruimte.

        Er wordt dan nog geen rekening gehouden met eventuele behoeften van bedrijven die geen verweefbare plek in de kern kunnen vinden, zoals vooropgesteld wordt in het ontwerp provinciaal beleidsplan ruimte Antwerpen. Verweving in de kern kan immers gestimuleerd maar niet afgedwongen worden.

        Men mag toch verwachten dat gemeentebesturen voldoende vrijheid hebben om een kwalitatieve visie uit te bouwen voor de economische ruimte voor het gehele eigen grondgebied, waarbij ook oplossingen kunnen worden voorzien voor verspreidliggende zonevreemde activiteiten en specifieke ruimtevragers.

        1.1           Detailbespreking schrappingen

        1.1.1        Schrapping 2

         

        De gemeente kan niet akkoord gaan met een globale schrapping van dit onderdeel uit het GRS.

        Zoals hierboven toegelicht moet de ontwikkeling van bijkomend lokaal bedrijventerrein behouden kunnen blijven. In ieder geval kan de gemeente niet akkoord gaan met schrapping van de mogelijkheid tot realisatie van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid. De vooropgestelde locatie wordt daarbij momenteel ook nog steeds onderschreven.

        In het aangeduide deel wordt tevens verwezen naar afstemming met de gemeente Beerse. Met betrekking tot de ontsluiting van de omgeving kanaalzone werd hierboven reeds toegelicht dat in 2022 hierin een doorbraak bereikt werd. Dit wordt gezien als basis om verder te werken op de realisatie van een bijkomend bedrijventerrein in deze omgeving.

        1.1.2        Schrapping 3

         

        De gemeente kan niet akkoord gaan met deze schrapping van de mogelijkheid tot realisatie van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid, zoals hierboven reeds gemotiveerd.

        Met betrekking tot de zone voor milieubedrijvigheid wordt verwezen naar het gewestelijk RUP Historisch gegroeid en bestaand regionaal bedrijf "Milieubedrijf Beerse-Merksplas" zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 14 september 2012.

        1.1.3        Schrapping 7

         

        De gemeente kan niet akkoord gaan met deze schrapping van de mogelijkheid tot realisatie van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid, zoals hierboven reeds gemotiveerd. Het voorzien van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid zou onder meer het sluitstuk moeten kunnen zijn voor het oplossen van specifieke problematieken inzake ruimte voor bedrijvigheid in Merksplas.

        2                Verweving in de kernen

        2.1           Detailbespreking schrappingen

        2.1.1        Schrapping 1

         

        De gemeente heeft geen fundamenteel bezwaar tegen deze schrapping.

        3                Huishoudenstransitie

        3.1           Detailbespreking schrappingen

        3.1.1        Schrapping 4

         

        De gemeente wenst te duiden dat deze aanduiding wordt gedaan in een algemeen tekstdeel met betrekking tot zonevreemde infrastructuur. Dit tekstdeel gaat niet enkel over zonevreemde woningen. Voor de gemeente prevaleert in dit geval de valorisatie van merkwaardige gebouwen met het oog op het behouw als erfgoed. Het gaat niet om louter verouderde woningen op slecht gelegen locaties waarvoor met in de motivering van de schrapping stelt dat deze afgebroken kunnen worden. Bovendien bevat de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening een regeling voor zonevreemde monumenten die het mogelijk maakt om ingrepen aan beschermd erfgoed te vergunnen, ook als dit zonevreemd gelegen is.

        Om die reden kan niet akkoord gegaan worden met deze aanduiding. Indien uitbreiding noodzakelijk is om erfgoed te kunnen valoriseren moet dit overwogen kunnen worden.

        3.1.2        Schrapping 5

         

        De gemeente heeft geen fundamenteel bezwaar tegen deze schrapping. Deze woningen, voorzover buiten goedgekeurde niet-vervallen verkaveling gelegen, vallen onder decretale regeling voorzien in de VCRO.

         

        3.1.3        Schrapping 6

         

        De gemeente heeft geen fundamenteel bezwaar tegen deze schrapping.

        Tussenkomsten

        raadslid Jan De Bie (Groen) geeft aan dat de fractie Groen voorstander is van verweving in de kernen en tegenstander om open ruimte aan te snijden voor een nieuw bedrijventerrein. Aan de Veldenbergstraat zijn er net veel bedrijfsunits bijgekomen. Er werd geen advies gevraagd aan de gecoro. De gecoro was vragende partij voor een uiteenzetting van de gemeentelijke visie op ruimtelijke ordening. Dit had samen kunnen toegelicht worden;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat de zoekzone naar een extra bedrijventerrein bij de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan uitvoerig op de gecoro en op de andere adviesraden werd besproken. Deze piste eenzijdig schrappen zou niet correct zijn;

        raadslid Luc Holthof (N-VA) vraagt wat bedoeld wordt met nieuwe omgevingscontext door de nieuwe ontsluitingsweg voor vrachtverkeer;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat het hier gaat over kansen omwille van de nieuwe vrachtroute die de gemeente Beerse zal ontwikkelen langs de Polendam en de nieuwe brug;

        raadslid Luc Holthof (N-VA) informeert naar welk document wordt verwezen bij de visievorming van de herstructurering van de economische ruimte;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) stelt dat het hier gaat om het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van 2004, wat in openbaar onderzoek is gegaan en aan alle adviesraden werd voorgelegd. Nu wil men dit eenzijdig schrappen. Merksplas mocht nog een 5 ha ontwikkelen aansluitend op een bestaand bedrijventerrein. De site op de Veldenberg biedt geen ruimte meer. De Moerstraat naast het milieupark is de enige mogelijkheid. Het is niet gezegd dat dit ooit zal ontwikkeld worden. Dit willen we graag achter de hand houden;

        raadslid Luc Holthof (N-VA) informeert naar wat bedoeld wordt met valorisatie van merkwaardige gebouwen;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) verwijst naar de atlas van waardevolle gebouwen en wil vooraf niets uitsluiten wat de toekomst van die gebouwen zou kunnen hypothekeren;

        raadslid Luc Holthof (N-VA) vraagt zich af wat de essentie is van de bijkomende nota van IOK;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) stelt dat de nota van IOK een consensus-nota is tussen alle gemeenten van het IOK-werkingsgebied. Dit gaat over passages in het provinciaal beleidsplan ruimte Antwerpen die een effect hebben op meerdere gemeenten en ook de bewegingsvrijheid van de gemeenten inperken. Indien een gemeente afwijkt van deze nota, zal het gemeentelijk standpunt primeren;

        raadslid Luc Holthof (N-VA) leest niets over mobiliteitsproblemen die ontstaan als kortsluiting tussen de twee autostrades;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) geeft aan dat de mobiliteitsstudie door de vervoersregio aangepakt wordt. Een groot deel van het probleem voor Merksplas zou kunnen opgelost worden door de nieuwe brug in Beerse over het kanaal en de ring rond Rijkevorsel;

        Afschrift

        Deputatie Provincie Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

        beleidsplanruimte@provincieantwerpen.be

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Luc Holthof, Ann Wouters
        Tegenstanders: Jef Schoofs, Jan De Bie
        Resultaat: Met 15 stemmen voor, 2 stemmen tegen
        Besluit

        De raad maakt bovenstaand advies en bijhorende argumentatie over aan de Bestendige Deputatie van de Provincie Antwerpen met de vraag om de nodige bijsturingen aan het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.

      • Wegentracé + Rooilijnplan bouwproject De Ark - Molendries. Goedkeuring.

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        Artikel 31,§1. van het decreet betreffende de omgevingsvergunning stelt als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het College van Burgemeester en Schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

         

        De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

         

        • Artikel 3 van het gemeentewegendecreet bepaalt dat het decreet tot doel heeft om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
        1. 1.  de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
        2. 2.  de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

         

        • Artikel 4 van het gemeentewegendecreet bepaalt dat bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening wordt gehouden met de volgende principes:
        1. 1.  wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
        2. 2.  een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
        3. 3.  de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
        4. 4.  wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
        5. 5.  bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

         

        Art. 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

         

        Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.

         

        Artikel 12 § 2 , eerste lid van het Gemeentewegendecreet bepaalt dat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of voor het verkavelen van gronden opgenomen kan worden voor zover die wijziging past in de realisatie van de bestemming van gronden.

        Feiten

        Op 1 september 2022 ontving het College van Burgemeester en Schepenen een omgevingsvergunningsaanvraag vanwege De Ark NV SO, Campus Blairon 599, 2300 Turnhout, voor het aanleggen van een weg, de aanleg van een speeltuin met wadi en het bouwen van 9 ééngezinswoningen, op de percelen gelegen te Merksplas, Molendries – kadastraal gekend: sectie I, perceel 0573/00B002 en 0573/00V000.

         

        Overeenkomstig het Gewestplan Turnhout is het project gelegen in woonuitbreidingsgebied.

         

        Het project paalt in het oosten aan verkaveling 078/146 van halverwege de jaren ’80 en in het zuidwesten werden er halverwege de jaren ’90 twee projecten voor groepswoningbouw (dossier 2623 en 3225) vergund. Ten noorden van de projectsite langs de Steenweg op Hoogstraten, vinden we eengezinswoningen terug uit de verkavelingen 078/031 en 078/049 van begin jaren ‘70.

         

        Overeenkomstig artikel 12,§2. van het decreet Gemeentewegen kan de wijziging van een gemeenteweg met toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Dit op voorwaarde dat een rooilijnplan aan het aanvraagdossier wordt toegevoegd, dat voldoet aan de vereisten zoals gesteld voor gemeentelijke rooilijnplannen.

         

        • Conform de bepalingen is een rooilijnplan m.b.t. de nieuw aan te leggen wegenis en terreinaanleg in het projectgebied opgemaakt en toegevoegd aan het aanvraagdossier.

         

        • Het rooilijnplan voldoet aan artikel 16,§2. van het decreet Gemeentewegen. Zodoende voldoet de aanvraag aan de vereisten van het decreet Gemeentewegen en is de voorwaarde vervuld om de geïntegreerde procedure te hanteren.

         

        De aanvrager maakt gebruik van deze geïntegreerde vergunningsprocedure om, naast de stedenbouwkundige handelingen, ook infrastructuurwerken op zijn percelen aan te vragen.

         

        Het komt evenwel niet aan de gemeenteraad toe, om zich uit te spreken over het al dan niet verenigbaar karakter van de omgevingsaanvraag met de goede ruimtelijke ordening en de overeenstemming met de planologische bestemmingsvoorschriften. De gemeenteraad kan enkel een uitspraak doen over de zaak der wegen, zonder zich over de vergunningsaspecten te mogen buigen.

         

        Openbaar onderzoek

        Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende de periode van 30 september 2022 tot en met 29 oktober 2022. Er werden tijdens het openbaar onderzoek twee (2) bezwaarschriften ingediend:

         

        • 1 bezwaarschrift met 1 handtekening
        • 1 collectief bezwaarschrift met 64 handtekeningen

         

        De bezwaren kunnen als volgt samengevat worden:

        1. Het aanvraagperceel is niet gelegen aan een voldoende uitgeruste openbare weg
        2. Schending van artikel 5.5.6 VCRO: de voorwaarden zijn niet vervuld
        3. De aanvraag doorstaat de watertoets niet
        4. Schending van de goede ruimtelijke ordening
          1. Functionele inpasbaarheid – geïsoleerd eiland van sociale woningen
          2. Mobiliteitsimpact
          3. Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
          4. Visueel-vormelijke elementen
          5. Bodemreliëf
          6. Hinderaspecten: privacy
          7. Geen bijdrage aan het ruimtelijk rendement
          8. Geen vergunning voor vegetatiewijziging – geen boscompensatievoorstel gevoegd

         

        Geen van bovengenoemde bezwaren heeft betrekking op het rooilijnplan of op de zaak van de wegen, zodat de gemeenteraad zich hierover niet dient uit te spreken. De bezwaren dienen behandeld te worden in het kader van de beoordeling van de omgevingsvergunningsaanvraag.

        Adviezen

        voorgelegd aan de gemeentelijke adviesraad verkeer op 20 februari 2023 die voorstelt om er woonerf van te maken, wachtbuis te voorzien voor laadpaal voor eventuele elektrische deelwagen, fietsstalling voor bezoekers en geschrankte hekjes op einde fietspad tegen Steenweg op Hoogstraten;

        Overwegingen

        In het ontwerp wegentracé dat voor ligt, wordt rekening gehouden met het bestaande woonweefsel, waarbij enkel bestemmingsverkeer mogelijk is. De ontsluiting van de 9 eengezinswoningen wordt via een nieuw aan te leggen weg voorzien, die uitgeeft op de Molendries. De nieuwe weg loopt achteraan dood. Wel wordt er een trage verbinding voorzien naar de Steenweg op Hoogstraten, waardoor de site doorkruisbaar is voor voetgangers en fietsers.

         

        De wegen-, riolerings- en omgevingswerken maken integraal deel uit van deze aanvraag. De nieuw aan te leggen weg binnen het project wordt aangelegd in grijze betonstraatstenen, heeft een rijbreedte van 4,00m en sluit aan op de Molendries. De nieuw aan te leggen trage verbinding, heeft een rijbreedte van 2,00m, wordt aangelegd in grijze betonstraatstenen en sluit aan op de Steenweg op Hoogstraten. Ter hoogte van het rechtse bouwblok met 4 eengezinswoningen, worden 12 parkeerplaatsen voorzien, waarvan 1 aangepaste parkeerplaats (P1) voor anders validen. 9 parkeerplaatsen zijn voor bewoners, de overige drie doen dienst als bezoekersparking. De parkeerplaatsen worden uitgevoerd in grasdallen. Verder worden alle paden ofwel onverhard aangelegd (Ternairzand) ofwel in waterdoorlatende materialen (Grindgazon).

         

        Het ontwerp voorziet in een nieuw speelpleintje met twee speelheuvels en wadi, voor de buffering en infiltratie van het hemelwater afkomstig van de straat en van de woningen.

        De projectzone van grofweg 0,50ha wordt ingevuld met 9 ééngezinswoningen, een bouwblok van 5 (links) en een bouwblok van 4 woningen (rechts), binnen een groene ruimte.

         

        De inrichting van het toekomstig openbaar domein behelst cfr. Bestek 2020-0260 volgende zaken:

        • Rooien van beplanting, bomen, hagen, struiken.
        • Opbreken van bestratingen, funderingen, kantopsluitingen, plaatselijke elementen, massieven.
        • Grondverzet voor het verwezenlijken van de profielen.
        • Aanleggen van onderfunderingen en funderingen onder de verhardingen en lijnvormige elementen.
        • Leveren en plaatsen van waterdoorlatende betonstraatstenen.
        • Leveren en plaatsen van grasbetontegels.
        • Aanleggen van ternair mengsel.
        • Aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel.
        • Aanleggen van lijnvormige elementen.
        • Leveren en plaatsen van speeltoestellen.
        • Groenaanleg.
        • Het onderhoud van de groenzones gedurende de waarborgperiode

         

        Gezien de realisatie van het project onlosmakelijk verbonden is met de aanleg van wegenis én de vergunningsaanvragers eigenaar zijn (of beschikken over de nodige zakelijke rechten) van de percelen waarop de nieuwe infrastructuur wordt aangelegd, is er geen waardevermindering noch vermeerdering voortvloeiend uit de realisatie van het rooilijnplan.

         

        Overeenkomstig art. 4,1° van het decreet Gemeentewegen dienen wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste te staan van het algemeen belang. Wat in casu het geval is.

         

        De gemeenteraad moet in toepassing van artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning als zijnde een uitdrukkelijk aan haar voorbehouden bevoegdheid in de zin van artikel 41, 9° van het decreet lokaal bestuur een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, alvorens de vergunningverlenende overheid een beslissing kan nemen over de totaliteit van de omgevingsaanvraag.

        Tussenkomsten

        raadslid Jef Schoofs (Groen) vraagt zich af of we nog mogen spreken over 'de Ark' dan wel over de nieuwe maatschappij 'de Woonboog';

        schepen Monique Quirynen (Leefbaar) stelt dat de projecten, die reeds ver gevorderd zijn, worden voortgezet door de maatschappij die ze heeft opgestart, in dit geval de Ark.  Intussen is de Ark inderdaad omgevormd tot de Woonboog;

        raadslid Jef Schoofs (Groen) stelt dat de toegangsweg van vier meter nogal smal uitgevallen is voor vrachtwagens om huisvuil op te halen of om te verhuizen.

        schepen Raf Verheyen (Leefbaar) wijst er op dat de hulpdiensten bij de woningen zelf kunnen geraken. Vrachtwagens kunnen keren aan de parking;

        raadslid Jef Schoofs (Groen) wijst op het feit dat de gehandicaptenparking zich helemaal achteraan situeert. Een gehandicaptenparking kan best ook niet in grasdals worden uitgevoerd;

        schepen Raf Verheyen (Leefbaar) verduidelijkt dat de bredere parkeerplaats het gevolg is van het behoud van bomen;

        schepen Monique Quirynen (Leefbaar) geeft aan dat verschillende woningen aanpasbaar zijn en zal de bezorgdheid aan de Ark overmaken;

        raadslid Jef Schoofs (Groen) haalt aan dat hij de sociale woningen liever aan de Melkerijstraat gerealiseerd had gezien. Hier zijn deze woningen weggestopt in een ingesloten gebied. Deze hoge concentratie bij deze inplanting lijkt ook niet ideaal of kwalitatief;

        schepen Monique Quirynen (Leefbaar) benadrukt dat de sociale huisvestingsmaatschappijen tegenwoordig heel kwalitatieve projecten afleveren;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) wijst op het belang van verdichting in een inbreidingsgebied;

        raadslid Jef Schoofs (Groen) vraagt of de omwonenden werden betrokken;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) geeft aan dat er een aantal bezwaren zijn van omwonenden die niets te maken hebben met het wegtracé maar wel met inkijk en waterhuishouding. Deze elementen worden meegenomen in de beoordeling van de omgevingsvergunning. De buurtbewoners werden ontvangen, gehoord en er zijn afspraken mee gemaakt;

        raadslid Luc Holthof (N-VA) is bezorgd voor de veiligheid in de straat;

        schepen Monique Quirynen (Leefbaar) stelt dat negen woningen niet zoveel extra verkeer zullen genereren;

        Afschrift
        • De Ark, Campus Blairon 599, 2300 Turnhout (via het Omgevingsloket)
        • de gemeentelijke omgevingsambtenaar
        • het hoofd van de Technische dienst
        • de financieel directeur
        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Ann Wouters
        Onthouders: Jef Schoofs, Jan De Bie, Luc Holthof
        Resultaat: Met 14 stemmen voor, 3 onthoudingen
        Besluit

        Artikel 1. Neemt kennis van het openbaar onderzoek en stelt vast dat er twee (2) bezwaren en of opmerkingen ingediend werden. De gemeenteraad besluit dat deze bezwaren en opmerkingen voor wat betreft de zaak der wegen ontvankelijk, maar niet ter zake zijn.

         

        Artikel 2. Het rooilijnplan met referte BA_INFRA_P_N_4_ROOI_Molendries en bijbehorende legende met referte BA_INFRA_L_BNTV_ Molendries worden goedgekeurd.

         

        Artikel 3. Het wegtracé en de uitrusting zoals voorzien in het Bestek 2020-0260 en de bijhorende plannen, die deel uitmaken van het technisch dossier worden goedgekeurd, onder volgende voorwaarden:

         

        • De wegenis, de nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, openbare verlichting, internet/tv/distributie, riolering) en de groenvoorzieningen dienen aangelegd en uitgevoerd te worden door en/of op kosten van De Ark NV SO.

         

        • De eigendom van de wegenis, de nutsvoorzieningen en de groenvoorzieningen, alsook van de gronden waarop deze worden aangelegd, dienen kosteloos overgedragen te worden aan de gemeente om opgenomen te worden in het openbaar domein van de gemeente. De Ark NV SO draagt de aktekosten.

         

        Artikel 4. Beroepsprocedure

        Overeenkomstig artikel 24,§1. van het decreet Gemeentewegen kan een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. Het beroep schorst de uitvoering van de bestreden beslissing tot de dag na de datum van de beslissing in beroep. Het beroep leidt tot de annulatie van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

         

        Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat de dag nadat de beslissing overeenkomstig artikel 22, tweede en derde lid van het decreet Gemeentewegen, werd betekend.

    • Kolonie

      • Leidraad open oproep kandidaturen concessie 2 (eventueel 3) jaar exploitatie multifunctionele hal in Kapel Merksplas Kolonie. Goedkeuring.

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2001 houdende vaststelling van het premiestelsel voor restauratiewerken aan beschermde monumenten;

        Feiten

        de kapel en de grote boerderij met grond te Merksplas-Kolonie zijn eigendom van de gemeente Merksplas ingevolge akte minnelijke onteigening onroerend goed verleden op 16 november 2005 door Johan Huybrechts, commissaris van het Aankoopcomité;

        de meerjarige subsidiëringsovereenkomst voor de restauratie en herbestemming van de voormalige landloperskolonie van Merksplas;

        het besluit van de gemeenteraad de dato 18 februari 2019 houdende de goedkeuring van de  ‘leidraad open oproep kandidaturen uitbating voor negen jaar brasserie met bezoekerscentrum (woonstalhuis zuid) en fietsservicepunt met conciërgewoning (paardenstal zuid) en gastenkamers (paardenstal noord) van de grote boerderij op Merksplas Kolonie';

        het besluit van de gemeenteraad van 17 juni 2019 houdende de bekrachtiging van de voorliggende concessieovereenkomst voor 6 jaar mbt Woonstalhuis zuid brasserie met bezoekerscentrum Paardenstal zuid fietsservicepunt met conciërgewoning en paardenstal noord met gastenkamers Grote Boerderij Merksplas – Kolonie tussen de gemeente Merksplas en bvba BEAN.be, Brugweg 1, 2440 Geel;

        het besluit van de gemeenteraad van 15 juni 2020 houdende de goedkeuring van het aanbestedingsdossier cascorestauratie fase 5 en fase 6 (woonstalhuis noord en koeienstallen);

        het besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 houdende goedkeuring van het addendum bij de concessieovereenkomst woonstalhuis zuid brasserie met bezoekerscentrum paardenstal zuid fietsservicepunt en conciërgewoning en paardenstal noord met gastenkamers Grote Boerderij Merksplas – Kolonie;

        het besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 houdende de goedkeuring van de leidraad open oproep kandidaturen concessie 25 jaar onder voorwaarden exploitatie hotel grote boerderij Merksplas Kolonie;

        het besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2021 houdende goedkeuring van de concessieovereenkomst voor concessie 25 jaar onder voorwaarden exploitatie hotel grote boerderij Merksplas Kolonie;

        voorliggende leidraad open oproep kandidaturen concessie 2 of eventueel 3 jaar onder voorwaarden exploitatie multifunctionele hal in kapel Merksplas Kolonie vanaf 2024 in afwachting van de restauratie van de kapel;

        Overwegingen

        de gemeente kan of wenst deze site niet zelf uit te baten en wil een privé-partner met een interessant project aanzoeken om middels een concessie van 2 of eventueel 3 jaar onder voorwaarden de exploitatie van de multifunctionele hal in de kapel van Merksplas Kolonie op zich te nemen in afwachting van de restauratie van de kapel;

        Tussenkomsten

        raadslid Luc Holthof (N-VA) vraagt of men al iemand op het oog heeft;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat er verschillende gegadigden zijn die interesse betonen. Er zal geselecteerd worden op basis van concessievergoeding (60%) en visie op de uitbating (40%). Een externe uitbater zou de benutting van de kapel kunnen maximaliseren omdat bijvoorbeeld de verlichtingsinstallatie  gewoon kan blijven hangen. In afwachting van de restauratie kunnen we al eens uitproberen hoe een externe uitbater de exploitatie van de kapel  aanpakt;

        raadslid Luc Holthof (N-VA) informeert naar het verschil met medebeheerder GR;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat GR een facilitator is die tegen betaling het medebeheer opneemt in opdracht van de gemeente;

        raadslid Luc Holthof (N-VA) vraagt hoe het dan zit met verenigingen die de kapel willen benutten;

        raadslid Jan De Bie (Groen) sluit zich daar bij aan en stelt dat er nergens compensatiemaatregelen worden voorzien;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat er kan bekeken worden om eventueel een tussenkomst in de huurprijs te voorzien. Bij nazicht blijkt dat verenigingen niet zo veel gebruik maken van de kapel;

        raadslid Jan De Bie (Groen) vraagt wat er dan gebeurt met GR;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat de vergoeding werd geïndexeerd voor 2023. Er worden geen boekingen meer aangenomen voor 2024. We doen wel nog beroep op GR voor de open schuren. De vergoeding voor de open schuren kan dan worden herbekeken;

        raadslid Luc Holthof (N-VA) vraagt waarom de open schuren ook niet mee in de concessie genomen worden;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat de eigen verenigingen heel vaak gebruik maken van de open schuren;

        raadslid Jan De Bie (Groen) vraagt hoe je bij de visie de mix daadwerkelijk gaan aftoetsen;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) stelt dat een gevarieerd aanbod met socio-culturele activiteiten en privé- en bedrijfsevenementen hoger zal gequoteerd worden dan een eenzijdige invulling, zoals bv een discotheek;

        raadslid Jan De Bie (Groen) vraagt wat er dan zal gebeuren met de cyclocross;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat het belangrijk is dat de cross in Merksplas blijft. Ook samenwerken met andere gebruikers zal in de evaluatie van het dossier worden meegenomen;

        raadslid Luc Holthof (N-VA) informeert naar geluidsoverlast;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat er nooit klachten over de kapel zijn gekomen. Voor de open schuren zijn er wel klachten gekomen en daar zijn dan ook de nodige maatregelen voor genomen;

        raadslid Jan De Bie (Groen) vraagt hoe de afvalverwerking in zijn werk zal gaan of wat met randapparatuur zoals koelcellen;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat er pas met de restauratiewerken een structurele oplossing zal worden voorzien;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) wijst nog op de toelichting op de commissie kolonie;

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Ann Wouters
        Onthouders: Jef Schoofs, Jan De Bie, Luc Holthof
        Resultaat: Met 14 stemmen voor, 3 onthoudingen
        Besluit

        Voorliggende leidraad open oproep kandidaturen concessie 2 of eventueel 3 jaar onder voorwaarden exploitatie multifunctionele hal in kapel Merksplas Kolonie vanaf 2024 in afwachting van de restauratie van de kapel goed te keuren en het college van burgemeester en schepen te gelasten met de uitvoering.

    • Toegevoegde agendapunten

      • Voorstel deelname tegelwippen (toegevoegd agendapunt Groen)

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Feiten

        Merksplas engageert zich in het lokaal klimaatactieplan om 40% CO2 te besparen tegen 2030. Zo maken we onze regio weerbaar tegen de gevolgen van de klimaatverandering die ons sneller en intenser treft dan verwacht. Het aantal hittegolven, droogteperioden en dagen met hevige regenval op korte termijn nemen jaar na jaar toe. Helaas werden er heel weinig concrete acties, timings of budgetten opgenomen. En een permanente bijsturing lijkt ook uit te blijven...


        Naast dat lokaal klimaatactieplan, ondertekende Merksplas ook het Burgemeestersconvenant én het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hier wordt ingezet op 4 pijlers om onze klimaatambities verder op te drijven: vergroening, energie, mobiliteit, regenwater. En dit via enkele heel concrete doelstellingen: 1 boom per Vlaming tegen 2030, 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden, één laadpunt per 100 inwoners en één kubieke meter extra regenwateropvang per
        inwoner, ofwel ontharding.


        In de gemeentelijke nieuwsbrief nummer 13 van 19 januari 2023 lazen we ook het artikel “Breng je eigen klimaatinspanningen mee in rekening!” waarin onze inwoners werden opgeroepen ook hun inspanningen voor het klimaat door te geven. We citeren: “Ben je zelf aan het vergroenen gegaan in je tuin of op het terrein van je bedrijf, onthardde je je oprit of installeerde je een waterput voor de opvang van regenwater? Dan vragen we je om dat aan ons door te geven. Alle realisaties, ook op privéterrein of bij (landbouw)bedrijven, kunnen meetellen om onze doelstellingen te halen!”.


        Laat ons dan ook aub een stapje verder gaan en onze inwoners extra aanmoedigen om werkelijk over te gaan tot die ontharding in Merksplas.
        Van maart tot oktober 2023 wordt het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd. Steden en gemeenten nemen het tegen elkaar op in een ludieke onthardingswedstrijd, om de grootste TPI-score (gewipte Tegels Per Inwoner) van Vlaanderen te halen. Je breekt zoveel mogelijk tegels uit en vervangt die door groen.

        Hoe meer steden en gemeenten meedoen, hoe meer verharding er verdwijnt. En zo beschermen we Vlaanderen beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Wanneer we tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, dan maken we onze gemeente klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier!

        Hoe ver een gemeente wil gaan in deze wedstrijd, beslist ze volledig zelf. Er zijn gemeenten die bv. zelf een prijs uitreiken aan de straat waar de meeste tegels worden uitgebroken. De kans is groot dat het lokaal vanzelf gaat leven. Het staat een gemeente dus vrij om eigen initiatieven te nemen, maar hoe ver ze daarin gaat en welk budget ze daaraan wil spenderen beslist ze zelf. Meedoen en het promoten van de campagne zelf al volstaan Intussen doen al 93 gemeenten mee. Groen vraagt dat Merksplas zich ook aanmeldt via de website https://vk-tegelwippen.be/ om deel te nemen aan het tegelwippen en de nodige communicatie hierrond te voeren. Communicatiemateriaal om de campagne te promoten wordt ter beschikking gesteld.


        Door deel te nemen aan dit Vlaams Kampioenschap tegelwippen werken we ineens ook aan de realisatie van maar liefst 3 doelstellingen uit ons eigen klimaatactieplan:

        ● OD 7.2. - We stimuleren onthardingsprojecten in onze gemeente
        ● OD 7.4. - We stimuleren de aanplant van extra bomen en hagen of geveltuinbeplanting
        in onze gemeente
        ● OD 8.1. - Informeren, sensibiliseren, engageren en betrekken van verschillende
        doelgroepen rond het klimaatthema.

        Geen woorden maar daden!

        Voorstel van besluit:

        Art.1 – De gemeente Merksplas meldt zich voor 21 maart 2023 aan voor het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen.

        Art. 2 – Merksplas maakt dit initiatief bekend via de website, facebook en de nieuwsbrief en verspreidt ook tips, leuke initiatieven, tussenstanden enz. via dezelfde kanalen.

        Tussenkomsten

        schepen Raf Verheyen (Leefbaar) verwijst naar de vele initiatieven rond ontharden: gemeenten onder de loep, tuinstraten, blue deal projecten, kempen breekt uit en onthardingsmakelaar. Initiatieven die meer bedoeld zijn voor een verstedelijkte omgeving. Dit brengt heel wat administratie met zich mee. De voorkeur van het bestuur gaat uit naar een globale aanpak. Het staat iedereen vrij om te ontharden. De gemeente neemt wel deel aan tuinstraten indien er straten bereid worden gevonden om deel te nemen.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Jef Schoofs, Jan De Bie, Luc Holthof
        Tegenstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Ann Wouters
        Resultaat: Met 3 stemmen voor, 14 stemmen tegen
      • Voorstel premie zwaluwnesten (toegevoegd agendapunt Groen)

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Feiten

        De lente is op komst. Samen met de lente ook de zwaluwen. Helaas is het aantal zwaluwen sterk verminderd de laatste 30 jaar. Naast een verminderd voedselaanbod (insecten) is een van de grote oorzaken het verdwijnen van nestgelegenheid. Daarom vraagt Groen dat de gemeente Merksplas als lokaal bestuur de ontwikkeling van de
        zwaluwpopulatie mee wil ondersteunen. Zwaluwen kiezen voor een vaste verblijfplaats en komen steeds terug naar hun oude nest. Maar vaak is dat oude nest er na een tijd niet meer, door het slopen van oude stallen of gebouwen. Of mensen verwijderen gewoon de nesten vanwege de ‘last’.

        Een boerenzwaluw in de stal? Een bewoond huiszwaluw- of gierzwaluwnest onder de dakgoot? Groen is van oordeel dat we de gastvrijheid van onze Spetsers moeten belonen. We vragen daarom ook in Merksplas een premie te voorzien voor het behoud van bewoonde zwaluwnesten. Door deze stimulans willen we de inwoners bewust maken van het nut van deze vogels en de noodzaak om hen te beschermen. Op die manier werken we mee om de achteruitgang van de populatie van zwaluwen
        tegen te gaan.

        Inwoners met één of meerdere zwaluwnesten aan of in één van de gebouwen, zouden dan 1 keer per jaar een aanvraag kunnen indienen voor het bekomen van een premie. Naar gelang de aantallen kunnen verschillende bedragen voorzien worden. Belangrijk is natuurlijk dat men de nesten netjes laat hangen aangezien de meeste vogels elk jaar terugkeren naar hetzelfde nest.

        Uiteraard worden er best extra voorwaarden gesteld. Zo zouden er voldoende openingen moeten voorzien zijn voor de zwaluwen om hun nest te bereiken. Verlaten nesten worden ook een tijd behouden en bij overlast kunnen maatregelen genomen worden om de overlast te beperken zonder de nesten te verwijderen. Chemische insectenbestrijders en lakverven zijn ook uit den boze…


        Voorstel van besluit:

        Art.1 – De gemeente Merksplas stelt een subsidiereglement op voor het behoud van zwaluwnesten op het grondgebied van Merksplas

        Art. 2 – Merksplas maakt dit reglement bekend via de website, facebook en de nieuwsbrief

        Art. 3 - Merksplas voorziet budgetten voor het uitkeren van de premies.

        Tussenkomsten

        schepen Raf Verheyen (Leefbaar) stelt dat het voorstel om zwaluwnesten te subsidiëren ooit aan de milieuraad werd voorgelegd die het geen meerwaarde vond. Andere vogels zijn ook belangrijk voor de biodiversiteit. Er moet niet altijd een financiële stimulans zijn. Er kan wel een artikel in de nieuwsbrief aan worden gewijd.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Jef Schoofs, Jan De Bie
        Tegenstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Luc Holthof, Ann Wouters
        Resultaat: Met 2 stemmen voor, 15 stemmen tegen
      • Goedkeuring indiening ESF-dossier 572 - Opstart Gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden bij lokale besturen. (toegevoegd agendapunt N-VA)

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        de artikelen 21 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur;
        het Huishoudelijk Reglement van de Gemeenteraad;
        artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 2022 tot bepaling van de lokale regierol van de gemeenten op het vlak van sociale economie en werk;
        de conceptnota gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden van 10 december 2021;
        de brief Vlaamse Regering betreffende de gemeenschapsdienst en toekomst wijkwerken van 27 oktober 2022;

        Feiten

         

        We laten langdurig werkzoekenden niet aan hun lot over, maar schakelen hen actief in voor maatschappelijk relevante taken voor de lokale gemeenschap, bij lokale besturen, vzw’s en scholen. Met REACT EU-middelen van het Europees Sociaal Fonds (ESF) wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen in het opzetten van leerwerkplekken gemeenschapsdienst, in hun bijdrage aan de integratie van de meest kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt.

        Er wordt voorzien in een opstartfinanciering om deze leerwerkplekken te faciliteren en te coördineren met de door de VDAB geselecteerde GLOW-partners. (Groeien en Leren op de Werkvloer) De gemeenschapsdienst kan onder meer administratief werk zijn, ondersteuning bij evenementen, groendienst, personenvervoer of toezicht. Er worden geen taken uitgevoerd bij particulieren.


        Het indienen van een projectvoorstel is voorbehouden voor een individueel Vlaams lokaal bestuur.  Ieder lokaal bestuur kan 1 lump sum aanvragen, dit kan vanuit de rechtspersoonlijkheid als  gemeente/stad/OCMW/ district. Waar districten van toepassing zijn, kan via de wettelijke basis erover een dossier per district worden ingediend.

        De uitvoering van het projectvoorstel kan toegewezen worden aan de regisseur sociale economie en werk, de wijk-werkorganisator, het intergemeentelijk samenwerkingsverband, de streekintercommunale, ...

        De doelgroep waarvoor deze opstart van gemeenschapsdienst bedoeld is, is deze van werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt waarvoor een intensief traject aangewezen is. De doelgroep bestaat uit uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die minstens 2 jaar als werkzoekend zijn ingeschreven bij VDAB en die nood hebben aan een intensieve begeleiding en bemiddeling via inzet van werkplekleren, om zo de brug naar duurzame tewerkstelling te maken. Deze nood vloeit voort uit onvoldoende arbeidsmatige zelfredzaamheid. Deze werkzoekenden binnen gemeenschapsdienst hebben daarenboven nood aan een laag intensieve opstap via een competentieversterkende actie (werkervaringsstage min 32u per maand; max 64u per maand) binnen dit traject van werkplekleren.

         

        Een individueel lokaal bestuur kan een projectvoorstel indienen via de online ESF-applicatie  https://esf.vlaanderen.be/. Een projectvoorstel wordt samengesteld door enerzijds het engagement om de vereiste acties uit te voeren en anderzijds het opvragen van de lump sum hiertoe.

        Lokale besturen kunnen een projectvoorstel binnen deze oproep indienen vanaf 1 januari 2023 tot en met vrijdag 31 maart 2023. Begin februari, maart en april 2023 worden de ingediende projectvoorstellen telkens in behandeling genomen. De beslissing wordt bekendgemaakt op het einde van die respectievelijke kalendermaanden. Het goedgekeurde project in deze oproep kent een uitvoeringstermijn tot uiterlijk 31 december 2023. Verlenging van de uitvoeringsperiode en/of uitstel van het opleveren van de vereiste output is niet mogelijk.

        Volgende vereiste output worden binnen deze opstartperiode gerealiseerd:

        1. Een actief aanbod van competentieversterkende leerwerkplekken aan de GLOW-partner  (aantal bepaald via keuze voor small, medium, large of extra large).
        2. Een plan van aanpak met rollen en verantwoordelijkheden, voor het uitbouwen  van de relatie met de GLOW-partners, in functie van het ter beschikking stellen van leerwerkplekken voor gemeenschapsdienst.
        3. Het opleiden van mentoren (interne leerwerkplekbegeleiders) binnen het personeelsbestand  van het lokaal bestuur (aantal bepaald via keuze voor small, medium, large of extra large). 

         
        een lokaal bestuur kiest één van onderstaande formules van lump sum als te behalen output:

         

        Aantal leerwerkplekken

        Minimum aantal opgeleide mentoren

        Lump Sum

        Small (S)

        3

        1

        7.396,84 euro

        Medium (M)

        6

        2

        14.793,69 euro

        Large (L)

        18

        6

        44.381,06 euro

        Extra Large (XL

        39

        13

        96.158,96 euro

         

        Budget

        Voor de oproep ‘Opstart Gemeenschapsdienst lokale besturen’ is een budget beschikbaar van 5  miljoen euro Europese REACT EU-middelen. Deze behoeven geen cofinanciering. Dit dossier wordt gefinancierd door 100% REACT EU-middelen.

        Het ter beschikking gestelde budget per lokaal bestuur is afhankelijk van de gekozen lump sum  formule (zie bovenstaande kader). Na ondertekening van de projectovereenkomst door de Managementautoriteit ESF ontvangt de gemeente/stad/ OCMW/ district onder de vorm van voorschot van Europa WSE 80% van de lump sum.  Zodra mogelijk en uiterlijk 31/12/2023 wordt de vereiste output opgeleverd. De rapportering wordt ingediend via de ESF-applicatie. 

        Overwegingen

        ongeveer 63.000 Vlamingen (cijfers december 2022) zijn langer dan 2 jaar werkloos;
        gemeenschapsdienst is bedoeld als positieve maatregel voor langdurig werkzoekenden;
        werkzoekenden kunnen door gemeenschapsdienst werken aan hun competenties en terug algemene vaardigheden onder de knie krijgen;
        dit is een laagdrempelige opstart naar werk en op deze manier kunnen ze terug kennismaken met de arbeidsmarkt;
        deze maatregel heeft een positief effect op de sociale en economische situatie van de werkzoekenden;
        werkzoekenden leveren op deze manier een maatschappelijke bijdrage ten overstaan van de samenleving;

        Tussenkomsten

        schepen Leen Kerremans (Leefbaar) geeft aan dat het principe van gemeenschapsdienst gekend is en wordt onderzocht door 'ILV Noorderkempen Werkt', die ook instaat voor wijkwerken en moov. Gemeenschapsdienst is nog weinig concreet, het is onduidelijk wat er verwacht wordt van de mentor of hoe de toeleiding gebeurt van VDAB naar lokale besturen, welke verwachtingen hebben de GLOW partners;

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) stelt dat zijn fractie kan akkoord gaan indien de aanvraag kan verlopen via 'ILV Noorderkempen Werkt';

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        Artikel 1:

        De gemeenteraad keurt de eventuele indiening door de ILV Noorderkempen Werkt van een subsidiedossier “Opstart Gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden bij Lokale Besturen" binnen het ESF-programma goed. 

        Dit houdt volgende in:

        • Een engagement op de vermelde acties in de oproepfiche 
        • De naleving van de projectovereenkomst ESF 
        • De registratie van het lokaal bestuur, de  indiening van het dossier uiterlijk 31/03/2023 en rapportering van de output uiterlijk 31/12/2023.

        Artikel 2: 

        De gemeenteraad verzoekt het college om desgevallend de uitvoering van deze beslissing te verzekeren.

    • Rondvraag

      • Rondvraag.

        Aanwezig: Frank Wilrycx, Burgemeester-Voorzitter
        Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Schepenen
        Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Raadsleden
        Dries Couckhuyt, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Tine Van der Vloet, Josée Van Aert, Raadsleden
        Wetgeving

        Ingevolge artikel 31 van het decreet lokaal bestuur en artikel 11 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt aan de raadsleden de mogelijkheid geboden aan het schepencollege vragen te stellen.

        Tussenkomsten

        raadslid Jef Schoofs (Groen) vraagt:

        We zien regelmatig mensen vertrekken. Vacatures geraken maar niet ingevuld. Is er een intentie om vacatures en/of mensen op te schalen? Kan er iemand een woordje uitleg geven over het gevoerde personeelsbeleid? Hoe probeert men mensen aan te trekken en te houden? Wanneer wordt het personeelsbeleid geëvalueerd en bijgestuurd?

        burgemeester-voorzitter Frank Wilrycx (Leefbaar) antwoordt dat het een algemene tendens is dat ondernemingen en lokale besturen geconfronteerd worden met een groter verloop van personeel. We kennen nu een pensioneringsgolf en sommigen hebben inderdaad een andere uitdaging gezocht. De ene vacature wordt gemakkelijker ingevuld dan een andere. Indien we geen mensen vinden dienen we beroep te doen op medewerkers van een consultbureau, zoals ruimtelijke ordening en burgerzaken. De personeelsdienst van gemeente en OCMW is ondertussen geïntegreerd. Het gewijzigd arbeidsreglement met meer flexibiliteit, een onthaal nieuwe medewerkers met peter of meter, functionerings- en evaluatiegesprekken, procedure aanwerving en teambuildingsactiviteiten. Het organogram en de inschaling gebeurt volgens behoefte;

        raadslid Jan De Bie (Groen) vraagt:

        We stelden in september voor om van Pastoor Ceulemansstraat een fietsstraat te maken. Jullie kozen voor een éénrichtingstraat omdat de weginrichting niet zou voldoen voor een fietsstraat. Deze werd als testcase ingevoerd. Bij navraag blijken er nog wel wat spookrijders te zijn. Gebeuren hier controles? Wanneer is er een evaluatie voorzien? Worden buurtbewoners bevraagd?

        schepen Raf Verheyen (Leefbaar) antwoordt:

        Er is op alle plaatsen signalisatie voorzien, en in de eerste week zal er wel eens iemand verkeerd gereden zijn omdat het een nieuwe situatie, maar wij hadden tot deze morgen nog geen melding gekregen dat er problemen zijn. Er is dus deze morgen een melding geweest, dat er wel eens in de verkeerde richting gereden wordt, en dan is er direct na overleg met de politie op die plaats in de straat waar het probleem was, een nadar geplaatst, om het verkeer juist te sturen. Het zou gaan om een testcase van een half jaar, dus eind juni zal er een evaluatie komen, met een bevraging van de bewoners en de gebruikers van IBO. Deze resultaten zullen dan besproken worden op de verkeersraad.

        raadslid Jan De Bie (Groen) vraagt:

        We zagen ook de oproep naar bijkomende gemachtigde opzichters. Hoe verloopt de zoektocht? In het artikel was niet duidelijk of dit over vijf dagen per week gaat of je de momenten vrij (in overleg) kan kiezen? Intussen ging ook een sterkhouder op pensioen? Wordt hij vervangen?

        schepen Raf Verheyen (Leefbaar) antwoordt:

        Er is op 11  februari een opleiding geweest, hier waren 10 kandidaten aanwezig. 2 van IBO, 4 van de jeugdbeweging en 4 vrijwilligers. Het is nu wachten op hun attest, van zodra dit er is zullen we ze eens uitnodigen voor materiaal te bestellen en bespreken waar en wanneer ze de kinderen willen begeleiden bij het oversteken. Er waren 10 kandidaten voor de vervanging van de medewerker die op pensioen gaat.

        raadslid Jef Schoofs (Groen) vraagt:

        Beerse heeft in vijftien straten ten noorden van het kanaal Dessel-Schoten zone 50 ingevoerd. Een aantal van die straten sluiten aan op Merksplasse gemeentewegen. Gaat Merksplas volgen hierin?

        schepen Raf Verheyen (Leefbaar) antwoordt:

        De meeste van deze straten in Beerse zijn straten in wijken of met veel bewoning. In Merksplas gaat het enkel over de Beersedreef en de Vogelzang. Dit zijn straten met weinig of geen bewoning op het deel van Merksplas. Het is niet de bedoeling dat we dat gaan aanpassen. Er zijn nog straten zoals de Moerstraat waar in de beide gemeentes een ander snelheidsregime is.

        raadslid Jef Schoofs (Groen) vraagt:

        We zagen een brief van IOK ivm Tuinstraten waarbij men mikt op 58 tuinstraten die de kans krijgen om met ondersteuning te vergroenen en te verblauwen. Er is ook financiering via Plattelandsontwikkeling en mogelijk ook het Streekfonds. Op 16 februari was er een inspiratiemoment in Vorselaar om kennis te maken met de
        aanpak van het project. Was er iemand van Merksplas aanwezig in Vorselaar en stapt Merksplas in in dit project?

        Raf Verheyen (Leefbaar) antwoordt:

        We hebben ons daarvoor ingeschreven en onze milieuambtenaar heeft deze infovergadering gevolg. Ze vragen het volgende engagement van de gemeente:

        •  +/- een 2000 euro per deelnemende straat
        • Inzet gemeentelijke communicatiekanalen
        • Mee nadenken en vormgeven
        • Ondersteuning groendienst op plantdagen
        • Een pakket plantgoed per straat
        • Goede afspraken met de betrokken bewoners

        Er is ook nog een subsidie voorzien van een 2000 euro per straat, dus samen kost het 4000 euro per straat om een plan te maken, en er is concreet nog niets gerealiseerd. Er zal een oproep komen, om kandidaat straten te vinden. Het verleden leert ons dat kandidaten vinden geen evidentie is. We gaan zien hoe het loopt. De milieuambtenaar heeft deze vergadering bijgewoond.

        raadslid Jan De Bie (Groen) vraagt:

        In de briefwisseling was ook een brief van de provincie rond ontharding. Onder de noemer uw ‘Gemeentewegen onder de loep’ en ‘Jouw project onder de loep’ wil de provincie 10 gemeenten ondersteunen in de aanpak bij het ontharden. Hier was een online toelichting op 9 februari en inschrijven kan nog tot 8 maart.
        Opnieuw dezelfde vragen. Heeft iemand van Merksplas de sessie gevolgd? Stapt Merksplas in?

        raadslid Luc Holthof (N-VA) vraagt:

        Er zijn projectgelden beschikbaar om het lokale bestuur te helpen de ontharding in woord en daad om te zetten. Het project ‘gemeentewegen onder de loep’ dient ten laatste op 8/3 ingediend te worden.

        Raf Verheyen (Leefbaar) antwoordt dat

        Gemeentewegen onder de loep is een project van de provincie om te zoeken naar quick wins om te ontharden in het buitengebied van je gemeente.

        Er worden 6 sessies voorzien, de gemeente betaalt 3000 euro, wat maar een vierde is van de totale kost. Dan gaat men bekijken hoe men in het buitengebied gaat ontharden. Het projectteam moet altijd aanwezig zijn op de sessies en bestaat uit 3 tot 5 personen

        Met de ruilverkaveling is heel het buitengebied bestudeerd en in kaart gebracht en keuzes gemaakt. Er zijn wegen aangelegd of heraangelegd, deels verhard en deels doorlatend. We gaan nu niet weer ergens aan deelnemen om dit te herzien. Vraagt ook weer veel inzet van personeel, om alles administratief te bekijken, en kost veel aan een studiebureau zonder dat er al iets  onthard is.

        We gaan geen wegen die 10 jaar geleden zijn aangelegd, terug uitbreken.

        raadslid Luc Holthof (N-VA) vraagt:

        Naar aanleiding van de plaatsing van een AED toestel op spelewei, hadden we de volgende vragen: hoeveel AED apparaten hebben wij in onze gemeente en wie is in onze gemeente opgeleid? Hoe vaak zijn ze al gebruikt en op welke locatie? Er is in het verleden hierover al goed gecommuniceerd maar misschien is een update met nieuwe plaatsen wel zinvol. Is er een opfrissingscursus voorzien?

        schepen Leen Kerremans (Leefbaar) antwoordt dat er twaalf AED-toestellen geplaatst zijn:

        1. Aan de assistentiewoningen in de Leopoldstraat.
        2. Aan de zijkant van de Sint-Willibrorduskerk op het Kerkplein.
        3. Aan het gemeentehuis (nabij ingang VVV) op de Markt.
        4. Aan Sportcentrum 't Hofeind (nabij toegang K Merksplas SK).
        5. Aan jeugdcentrum Spelewei.
        6. Aan lokaal Lindengalm in Kern Lindendijk.
        7. Aan Hof ter Driezen op het Driesplein.
        8. Aan GO-Nautica op de Kleiryt.
        9. Aan zetelopmakerij Leo Dries in de Vaartstraat.
        10. Aan de zijkant van de Landloperskapel van Merksplas-Kolonie (kant parking).
        11. Aan de aardappelkelders van Merksplas-Kolonie (bij de open schuren).
        12. Aan de hoofdingang van camping Molenzijdse Heide

        Deze toestellen worden maandelijks gecontroleerd en er zit een onderhoudscontract op. Er is één maal gebruik van gemaakt. In 2019 zijn er 7 opleidingen door het rode kruis ingericht op onze vraag. In november is er een opleiding doorgegaan voor de bewoners van Driesplein en Kern Lindendijk aangevuld met mensen van OKRA. In april zullen nog opleidingen doorgaan voor jeugd Spelewei en buurtbewoners.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters, Dries Couckhuyt
        Voorstanders: Frank Wilrycx, Kris Govers, Monique Quirynen, Raf Verheyen, Leen Kerremans, Annie Verheyen, Jef Van Accom, Jef Schoofs, Kris Luyckx, Evelien Willems, Boris Kersemans, Koen Staes, Nele Daems, Jan Quirijnen, Jan De Bie, Luc Holthof, Ann Wouters
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

De voorzitter sluit de zitting op 27/02/2023 om 21:45.

Namens Gemeenteraad,

Dries Couckhuyt
Algemeen directeur

Frank Wilrycx
Burgemeester-Voorzitter